Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 29. 9. 2006 17:07

MIMOŘÁDNÁ SCHŮZE SNĚMOVNY K ODPOSLECHŮM

Zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES

15:31
O slovo se přihlásil znovu Lubomír Zaorálek s tím, že Langerovo vystoupení se opět netýkala toho, čeho se podle něj dotýkat mělo. "Vy jste otevřel kauzu, se kterou jste sám spojen! Na to jste vůbec nereagoval. Ve vašich krocích je toho sporného mnoho, o čem se tady nemluvilo. Vy máte nějaký zdroj, o kterém nechcete mluvit."
15:26
"Žijeme v situaci, kdy může být jakoýkoliv občan odposloucháván, a když není postaven před soud, tak se o odposlechu nikdy nedozví," pojmenoval Ivan Langer podle něj největší problém, který se týká odposlechů jako takových.
15:26
Podle Ivana Langera by se měl omluvit Jiří Paroubek. "Každý, kdo si přečte text Jiřího Paroubka v reakci na má slova, ví, že ten kdo, lhal je, Jiří Paroubek." Paroubek: Dokažte odposlechy, nebo odstupte!
15:19
Langer: Tisková konference nebyla předem připravená. Nebyla to moje iniciativa. Byl jsem tázán novinářem veřejnoprávního rozhlasu, zda mu mohu říct, jestli je nebo není odposloucháván mojí inspekcí. Má odpověď byla, že není, ale že jsem dostal zprávu že někteří lidí a některé prostory mohou být odposlouchávány. DOKUMENT: Odposlechy na tiskové konferenci vlády
15:17
Je velmi potřebné si skutečně některé výroky vysvětlit, řekl Ivan Langer. "Respektive si je nejdřív opakovat. Aby byl jasné, kdo a co udělal, čeho se dopustil,kdo je a není lhář, kdo by se měl omlouvat a kdo by měl ze svého jednání vyvodit důsledky."
15:09
"Musíme zřídit komisi zvanou Velké ucho, která by kontrolovala používání operativní techniky," prohlásil Topolánek.
15:06
"Předložené důkazy ukazují, že Česká republika není stále demokratickou zemí, jsou tady používány praktiky totalitních režimů," prohlásil Mirek Topolánek.
15:05
K pultíku vystoupil předseda vlády Topolánek.
14:57
"K další věci - zásahy vlády do nezávislosti soudů... Také si někdy nemyslím nic pochvalného o soudcích, ale budu ctít, že jsou to pilíře demokracie," prohlásil David Rath. V úterý však sám obvinil z podjatosti ústavní soud. Více zde
14:54
"Byl jste to vy, viděl jsem vás v televizi, pane ministře, že jste tam nechal materiály a byl jste rád, že si novináři ofocují vaše materiály," řekl David Rath na adresu Ivana Langera. Do Kubiceho zprávy nechal novináře nahlédnout zcela záměrně, dodal Rath.
14:51
"Jsem přesvědčen, že odposlechy jsou používány zákonným způsobem. ale jak je možné, že ministr Langer zasahuje do vyšetřování. navíc vyšetřování, které se týká jeho osoby," hřímá do mikrofonu bývalý ministr zdravotnictví Rath.
14:48
Poslanci ODS opustili Sněmovnu.
14:46
K "řečništi" přišel David Rath. "Prosím pana předsedu Sněmovny, aby nejspíš z bufetu, odvolal pana předsedu vlády. Je to jeho průšvih."
14:46
"Vraťme se k podstatě problému," vyzval u pultíku poslanec KDU-ČSL Pavel Severa. "Minimálně od voleb tady není kontrola operativních systémů. Ten problém, o kterém se mluvilo, je obludný. Nepamatuju si, že by bylo někdy odposloucháváno takové množství telefonů. Pojďmu ustavit komisi, který by do toho mohla vniknout. Dohadujeme se, jestli bylo na tiskové konferenci řečeno více nebo méně, ale myslím si, že podstata je někde jinde."
14:38
Slovo si vzala poslankyně KSČM Zuzka Bebarová. "Vadí mi, že se o odposlechy staráme jen, když jde o nás, odposlechy našich spoluobčanů nás nezneklidňují."
14:35
Paroubek ve svém projevu sršel bonmoty. Ivan Langer chtěl podle něj spustit v kauze odposlechy novou Watergate. "Kolonel" Kubice ukázal mnohé Paroubkovy údajné zločiny. "Prosím vás o zveřejnění důkazy o mé pedofilii, které jsem se měl dopustit na imaginární jachtě mého údajného přítele," dodal k tomu Paroubek.
14:29
"Byl jsem přirovnáván ke Klementu Gottwaldovi, Alexandr Lukašenkovi, nechybí přirovnání ke generálním tajemníkovi UV KSČ, zřejmě je myšlen Gustav Husák, byl jsem nazýván i diktátorem," vyjmenoval Jiří Paroubek přízviska, kterými ho častovali občanští demokraté. "Co je nepřiměřené, je nevěrohodné, brát vážně tuto slovní pyrotechniku může jen pitomec."
14:24
K pultíku přišel poslanec Jiří Paroubek.
14:23
ODS podle poslance Křečka odvádí pozornost od problému. "Tady nikdo netvrdil, že neexistují odposlechy, jsou-li udělány legálně, a nikdo netvrdí, že se to neděje. Mluvme ale o "fízlování" a "dračím vejci"," vyzýval Křeček.
14:17
Zdeněk Jičínský z ČSSD znovu zopakoval, že "jádrem pudla" dnešní schůze je to, že představitelé ODS obvninili minulou vládu z fízlování.