Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro MF DNES (20. března 2018) | foto: David Neff, MAFRA

Zeman se cítí zdráv a na infúze nechodí, úvahám o velezradě se směje

  • 1156
Prezident Miloš Zeman by měl dostat zprávu Bezpečnostní informační služby o možném výskytu nebo vývoji nebezpečné látky novičok na českém území do měsíce. Slíbil mu to na pondělní schůzce šéf BIS Michal Koudelka. Látkou novičok byl ve Velké Británii otráven dvojitý ruský agent Sergej Skripal.

Rusko při odhalení novičoku v těle Skripala obvinilo z vývoje této látky Českou republiku, proti čemuž se ostře ohradili premiér Andrej Babiš i ministr zahraničí Martin Stropnický. „Byl jsem to i já, kdo označil ruské obvinění za drzou lež. A budu jen rád, když budou pochybnosti odstraněny,“ řekl Miloš Zeman v úterý přímém přenosu rozhovoru pro web blesk.cz.

„Nevěřím ruským obviněním. Ale vždy je lepší, když budeme mít od BIS informaci, že je tato pomluva nepravdivá, než abychom žili v přesvědčení, že na ní něco je. Proto jsem to raději nechal prověřit, abychom všichni měli klidné spaní. Šéf BIS Koudelka mě ujistil, že tuto zprávu zpracují do jednoho měsíce,“ dodal Zeman.

Velezrada? Nebudu reagovat na pětiprocentní hysteriky

Ale právě kvůli tomu, že pověřil BIS pátráním po novičoku, uvažuje hnutí STAN o nařčení Zemana z velezrady. Tato zmínka však prezidenta v přímém přenosu naprosto rozesmála. „Reagovat na nějaké pětiprocentní hysteriky? To po mě opravdu nechtějte,“ rýpl si do výsledku STAN v posledních volbách. 

Zároveň odmítl častá nařčení z toho, že má s představiteli Ruska nebo Číny vřelé vztahy. „Vřelý vztah bych použil jen pro vztah mezi mužem a ženou. Já bych použil spíše termíny jako korektní vztah nebo přátelský vztah. A přátelské vztahy by měla mít Česká republika pokud možno se všemi státy, o což já usiluji,“ řekl Zeman.

Žádost od Paula Ryana prý nedorazila

Platí to prý i směrem ke Spojeným státům americkým. A to i přesto, že nepřijal předsedu Sněmovny reprezentantů USA Paula Ryana, který je nyní v Česku na oficiální návštěvě. A byl za to od politiků kritizován. „Ke mně se žádná žádost od Ryana nedostala, takže jsem se k ní ani nemohl vyjádřit, nebo ji odmítnout,“ shrnul celou situaci Zeman.

Paul Ryan dnes předstoupil před české poslance: 

Tradičně dobré vztahy mívá Česko se sousedním Slovenskem, které v současnosti prožívá politické vlnobití. Český prezident si ovšem nemyslí, že se blíží politický konec bývalého premiéra Roberta Fica. „Ale kdepak. Stále zůstává předsedou strany Směr, což je pořád nejsilnější strana na Slovensku. A i když zaplněná náměstí volají ‚Pryč s Ficem‘, je to jen zlomek slovenských voličů. A já si počkám na oficiální výsledky slovenských voleb.“ 

V nemocnici jsem nebyl a na infuze nejezdím

V závěru se Zeman vyjádřil i k věčným spekulacím o svém zdravotním stavu. „Pokud si dobře pamatuji, tak v letošním roce jsem nebyl v žádné nemocnici a nikdy v poslední době jsem nebyl ani na infúzi. Dokonce ani v Lánech za mnou nebyli žádní lékaři,“ prozradil Zeman a zarazila jej otázka redaktora, jak je možné že někdy vypadá svěže, a někdy naopak velmi unaveně. 

„Prozradím vám sladké tajemství – to, jestli politik vypadá na fotografii dobře nebo špatně, záleží z 90 % na fotografovi. Protože i z obludy dokáže vykouzlit krasavce a opačně. Já jsem samozřejmě obluda, takže není těžké u mne tu obludu zachovat. Nicméně - každý duševně normální člověk má dobu, kdy se cítí unaven a kdy se cítí svěže.“

Prezident Zeman poskytl rozhovor MF DNES dne 21.3.2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video