Vila podnikatele Miloše Holečka vyrostla v rozporu s územním plánem pár desítek

Vila podnikatele Miloše Holečka vyrostla v rozporu s územním plánem pár desítek metrů za hranicí určenou pro obytnou výstavbu. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vila musí pryč, zastupitelé už potřetí odmítli změnit územní plán

  • 53
Majitel nelegálně postavené vily v pardubickém parku Na Špici Miloš Holeček se musí smířit s další prohrou. A pomalu také s tím, že o svůj luxusní dům nedaleko soutoku Labe a Chrudimky skutečně přijde. Pardubičtí zastupitelé totiž už potřetí odmítli změnit územní plán pod jeho sídlem.

Jednání politiků přitom dlouho vypadalo, že by se nakonec bývalý podnikatel mohl smát. Hned 30 zastupitelů totiž bylo pro to, aby se znovu hlasovalo. I během debaty zastupitelé Václav Snopek a Michal Koláček vznášeli spíše argumenty, proč Holečkovi vyhovět. Nakonec ale neuspěli.

"Myslím, že lze najít kompromis a jiné řešení této situace," uvedl Václav Snopek. Právě on byl tím zastupitelem, od něhož si Holeček sliboval, že jeho problém znovu otevře. A kupodivu nebyl sám.

Rozhodující je ale výsledek a podle něj nadále platí a bude platit územní plán, podle něhož část vily stojí na pozemcích stavbě zakázaných. Stavební úřad už vydal rozhodnutí o demolici vily. Potvrdil to i Nejvyšší správní úřad.

Holeček nedávno přišel s myšlenkou, že když bude nejhůř, dům o 12 metrů posune, jako se kdysi - a mnohem dál - stěhoval kostel v Mostě (více o tomto plánu čtěte zde). Dá se ale očekávat, že než k tomu dojde, bude usilovat ještě o další jednání.

Příběh Holečkovy vily

Majitel několika nemovitostí v Pardubicích začal svou velkou vilu s bazénem stavět v parku Na Špici v roce 2008 bez povolení. Navíc na pozemku, který není stavební parcelou a jehož větší část je v územním plánu vedena jako rekreační zeleň.

Už v průběhu stavby Holeček zaplatil za porušení zákona pokutu 200 tisíc korun, ta však stavbu nelegalizuje. Stavební úřad vydal rozhodnutí, že majitel musí dům za zhruba 10 milionů odstranit. Tomu chtěl Holeček soudně zabránit, ale nepodařilo se.

Nyní má už pár měsíců na to, aby vilu sám zboural. To však nejspíše neudělá, a tak mu ji úřady zabaví v exekuci a začnou připravovat demolici. Vilu by nechaly rozebrat, materiál uskladnit. Holeček to bude muset zaplatit. Podle odhadů bude bourání dražší než vlastní stavba.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video