Revoluční změny ve zdravotnictví musí ještě schválit Sněmovna. Ilustrační foto

Revoluční změny ve zdravotnictví musí ještě schválit Sněmovna. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

MF DNES: Ať se u lékaře platí, navrhuje vláda

  • 348
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek včera poprvé představil návrh razantních změn v českém zdravotnictví. Označení velký třesk se sice brání, ale žádný z jeho předchůdců na ministerstvu s ničím tak revolučním ještě nepřišel.

První viditelné změny by měly přijít v lednu 2008. Pacienti by měli začít platit 50 korun za návštěvu lékaře a 20 korun za recept na léky. Stejně tak by platili 50 korun za den pobytu v nemocnici – jako příspěvek na jídlo.

Poplatky by mohly ušetřit miliardy pojišťovnám
Platby by měly přispět k tomu, aby lidé nezneužívali zdravotní péči a aby si zbytečně nevyzvedávali léky, které pak stejně neberou. To všechno totiž stojí obrovské sumy peněz.

Češi se svými patnácti návštěvami u lékaře ročně řadí na špičku mezi zeměmi Evropské unie. Poplatky by podle Julínka měly ušetřit pojišťovnám až sedm miliard korun vyplacených za zbytečnou péči.

Kromě poplatků by měly přijít i změny posilující práva pacientů. Například stanovení jasných pravidel určujících maximální délku čekání na lékařský zákrok, maximální vzdálenost nemocnice od pacienta i dobu, za kterou musí dorazit k nemocnému záchranka.

Politici také stále diskutují o tom, u kterých lékařů a za co se bude muset platit. "Nechceme například, aby lidé platili za preventivní prohlídky," konstatoval ministr. "Už teď víme, že poplatky by se neměly platit, pokud pacienti přijdou na pohotovost a ukáže se, že měli vážný problém a musí do nemocnice," vysvětlil ministrův náměstek Hroboň.

Debatuje se také o tom, jestli neosvobodit od plateb některé skupiny pacientů – například důchodce nebo děti. Experti se zároveň snaží stanovit maximální sumu, kterou by mohl pacient za rok zaplatit na poplatcích. Hovoří se například o třech tisících korunách. To, co by bylo navíc, by zdravotní pojišťovna pacientovi vrátila.

ODS spoléhá na Melčáka a Pohanku
A jaká je šance, že revoluční změny začnou platit? Musí je schválit poslanci a ti jsou rozděleni na dvě stejně silné skupiny. Koaliční strany (ODS, lidovci a zelení) jsou pro, sociální demokraté a komunisté proti.

Jazýčkem na vahách tedy budou bývalí členové ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák. Na otázku, jak budou hlasovat, neodpověděli. Podle informací MF DNES spoléhá ODS na to, že se oba hlasování o reformě nezúčastní. Kdyby to udělali, reforma má šanci projít.

Hlouběji se tématu věnuje dnešní MF DNES.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video