Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Meteorologové varují Liberecký kraj před silným deštěm, zvedne hladiny

  • 2
Týden po záplavách v Libereckém kraji vydali meteorologové další varování pro tuto oblast. Libereckému kraji hrozí celý víkend vysoké nebezpečí, že hladiny řek dosáhnou druhého povodňového stupně.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal pro Liberecký kraj výstrahu, podle které by mohl celou oblast v období od sobotní osmé hodiny ranní do nedělního poledne zasáhnout vydatný déšť. Od sobotního poledne do nedělní 18. hodiny je tak vysoké nebezpečí, že hladiny řek dosáhnou hranice pro povodňovou pohotovost.

"Během sobotního dopoledne očekáváme v Libereckém kraji, zejména v oblasti Jizerských hor, kolem dvaceti milimetrů srážek, od sobotního poledne do nedělního rána dalších 30 až 40 milimetrů. V důsledku srážkové činnosti na nasyceném povodí toků očekáváme první a druhý stupeň povodňové aktivity," uvedl ČHMÚ.

Týká se to hlavně Řasnice, Jeřice, dolního toku Lužické Nisy a Smědé. Prvního povodňového stupně by mohla dosáhnout i Mandava na Děčínsku v sousedním Ústeckém kraji.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video