Bývalý šéf Úřadu vlády nedostane zpátky 250 tisíc korun, potvrdil soud

  • 16
Někdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul se nedočká 250 tisíc korun, které si údajně uložil do trezoru na svém pracovišti. Pravomocně o tom ve čtvrtek rozhodl Městský soud v Praze. Ačkoli Poul tvrdil, že si v kanceláři statisíce nechal, podle soudu je jeho prohlášení nevěrohodné. Policie peníze zabavila při razii v roce 2013, kdy zadržela Poula, někdejší ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou a další lidi.

„Soud prvního stupně provedl veškeré důkazy, které ve věci mohl udělat,“ zdůvodnil rozhodnutí člen senátu Ivan Slivka. „Vyprávění o tom, jak si v kanceláři ponechal statisíce a dolary je nevěrohodné,“ dodal.

Předseda senátu Richard Toman pak upřesnil, že skutečnost, že měl Poul moc nad prostředky, tedy že je ovládal a držel, ještě neznamená, že byly jeho.

Poulův advokát Vladimír Řičica uvedl, že jeho klient byl jediný, kdo měl klíče od trezoru, kde byly peníze uloženy. Jeho mandant k soudu nedorazil. Jediným důkazem je přitom jeho čestné prohlášení. Řičica upřesnil, že neví, jestli podá dovolání. Rozhodne se až ve chvíli, kdy dostane písemné vyhotovení rozsudku. 

Poul peníze zabavené během kauzy Nagyová zpět nedostane, rozhodl soud

Peníze prý patřily rodičům

Obvodní soud pro Prahu 1 už v lednu rozhodl, že Poul svoje peníze zpátky nedostane. Nepodařilo se mu totiž dokázat, že peníze byly jeho. Podle soudu také dostatečně nevysvětlil, proč měl v kanceláři tuto částku. Poul se přitom hájil, že měl klíče od trezoru jako jediný. Navíc sepsal čestné prohlášení, že je částka jeho.

Při zatýkání na Úřadu vlády našla policie v trezoru více než 3,5 milionu korun. Peníze nakonec v roce 2015 policisté vrátili, protože neprokázali, že by měly nějak souviset se zločinem. Poul je chtěl od svého předchozího zaměstnavatele zpátky, protože většina z nich měla prý patřit jeho rodičům. Úřad vlády, ale rozhodl, že jim je nedá, proto v dubnu 2016 podali žalobu na jejich vrácení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video