Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci k průběhu pandemie covid-19 a jejím dopadům na onkologicky nemocné v ČR. (5. června 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Stát by mohl obcím přispět jednorázovým příspěvkem, míní Babiš

  • 54
Stát by mohl kromě dotací kompenzovat výpadek v rozpočtech měst a obcí i jednorázovým příspěvkem, uvedl v neděli premiér Andrej Babiš. Jednání zástupců samosprávy a vlády o podpoře se uskuteční v úterý. Na potřebu finanční „injekce“ pro samosprávy upozornil předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Vláda si podle něj peníze vlastně „vypůjčila“ a měla by je zase měla vrátit.

Zástupci obcí a krajů kritizují, že vyplácení příspěvku OSVČ a společníkům malých firem připraví místní samosprávy o příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Podle výpočtů ministerstva financí vyplácení příspěvků bude mít na státní rozpočet dopad 26,1 miliardy korun, na daňové příjmy obcí 9,9 miliardy a krajů 3,5 miliardy korun. Jde tak celkem o 39,5 miliardy. Ministryně financí Alena Schillerová již dříve uvedla, že její úřad je připraven podpořit rozpočty krajů, měst a obcí dotacemi na investice.

Atmosféra v obcích je podle Lukla truchlivá a napjatá, za „světlo na konci tunelu“ označil senátní návrh zákona, podle něhož by stát měl obcím a krajům dorovnat výpadek příjmů kvůli proplácení kompenzačního bonusu podnikatelům. 

„Už ve školce se učí, že pokud si někdo něco půjčí, tak to má vrátit a pokud možno na místo, kde si to půjčil,“ řekl Lukl v pořadu Partie televize Prima na adresu vlády. Podle něj i Babiš již na páteční schůzce pochopil, že dotace města nezachrání.

Jednání začnou v úterý

Premiér dříve uvedl, že zástupci samospráv si na sporu dělají kampaň do krajských voleb. Ve svém videu v neděli potvrdil úterní jednání. „Pokud budeme normálně komunikovat, tak myslím všechno bude fungovat, ne že někdo bude dělat kampaň a neříkat pravdu,“ uvedl Babiš. 

Přispíváme miliardami a stejně nám stát bere další peníze, stěžují si obce

Kromě „bohaté náhrady“ ztrát příjmů dotacemi připustil i možnost jednorázového příspěvku pro samosprávy. Návrhy opozice či Senátu na kompenzace ale nepovažuje za řešení.

Podle ministryně Aleny Schillerové nešlo se samosprávami jednat dříve, protože nebyly známé přesné dopady nových příspěvků, které vláda začala vyplácet kvůli koronavirové krizi. Ministryně senátní návrh nepodporuje, má nachystané návrhy na podporu obcím v několika variantách, jejich podobu ale zatím nezveřejnila.

26. května 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video