Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

V dubnu bude teplo a sucho, nedostatek vody se ještě prohloubí

  • 34
Teplé a spíše suché počasí vydrží i v dubnu. Meteorologové v nadcházejícím měsíci očekávají oproti dřívějším letům nadprůměrné teploty a naopak podprůměrné množství srážek. Srážkový deficit, který vznikl po velmi suchém začátku roku, se tak bude prohlubovat.

"Předpokládáme, že duben bude teplotně většinou nadprůměrný, až čtvrtý dubnový týden (21.-27.4.) předpokládáme teplotně průměrný," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svých webových stránkách. 

Teploty by se v prvním dubnovém týdnu měly pohybovat kolem osmi až devíti stupňů, v týdnu od 7. 4. bude situace obdobná. Následně po 14. dubnu o něco vystoupají, budou dosahovat okolo jedenácti stupňů, podobně jako v závěru měsíce.

V první polovině dubna spadne podle meteorologů podprůměrné až průměrné množství srážek, zbytek měsíce bude průměrný. "Srážkový deficit se tak bude v příštích dnech prohlubovat," upozorňuje ČHMÚ.

Teplotní průměr pro období mezi 31. březnem až 27. dubnem je 8,3 stupně Celsia. Nejvyšší dubnovou průměrnou teplotu - 12,6 stupně -  meteorologové naměřili před pěti lety. Nejchladněji naopak bylo v roce 1980, kdy průměrná teplota činila jen 4,9 stupně Celsia.

Dlouhodobý výhled se nesnaží přesně předpovědět počasí na celý měsíc, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňují meteorologové. O tom, jak se v grafech ČHMÚ vyznat, jsem psali zde.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video