ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Moc dlouhé, moc náročné. Co vězí za selháním u maturit z češtiny

  • 144
Dlouhé a náročné texty, nižší aktivita studentů v důsledku výuky na dálku nebo to, že se maturit mohli účastnit všichni studenti posledních ročníků, včetně těch, kteří by se k nim jinak nedostali. Nárůst neúspěšnosti u letošního maturitního testu z češtiny měl více důvodů, uvedla to mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka a literatury Veronika Valíková.

Neúspěšnost studentů u maturitního testu z češtiny se letos zvýšila na 14,1 procent, což je oproti loňska více o 3,9 procentního bodu. Překvapila i mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka a literatury (SUČJL) Veroniku Valíkovovou, je to podle ní hodně. Z odborného hlediska byl test podle Valíkové v pořádku.

Test z češtiny nezvládl každý sedmý maturant, z matematiky každý šestý

Podle Cermatu, který testy vytváří a opravuje, to souvisí se zatím nejvyšší účastí studentů u maturitních zkoušek. 

Kvůli opatřením proti koronaviru letos totiž nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl, a ke zkoušce tak mohli jít všichni.

Neúspěšnost z češtiny ale rostla v minulých letech každoročně. Mezi roky 2013 a 2019 stoupla z 1,8 procenta na 10,3 procenta.

V posledních čtyřech letech souvisí nárůst propadlíků podle Valíkové zejména s prodlužováním čím dál náročnějších textů, které musí studenti při zkoušce pročíst. „Obtížnost testu spočívá ve složitěji formulovaných otázkách a dlouhých textech, v nichž bylo nutné neustále něco hledat, proto mnozí nemuseli zadání stihnout,“ řekla k letošní zkoušce. 

Přitom bez chytáků

Jinak v testu podle ní nebyly chytáky, nebylo tam příliš otázek týkajících se teorie ani pojmů a termíny byly zčásti vysvětlené. Neočekávala proto, že maturantů propadne tolik.

Na letošní neúspěšnosti se ale podle Valíkové vedle délky textu a náročnosti formulací podílely i další faktory. „Někteří studenti se po přechodu na výuku na dálku kvůli opatřením proti koronaviru doma zpomalili, protože mohli vstávat později, nemuseli nikam chodit a tolik pracovat,“ řekla. 

Maturanty zaskočil Jan Neruda a délka textu, zapotí se u hovoru v cizí řeči

Valíková souhlasila také s Cermatem v tom, že svou roli sehrál i fakt, že test psali rovněž studenti, kteří by za normálních okolností na konci druhého pololetí propadli a k maturitám by vůbec nebyli připuštěni.

Valíková dodala, že mezi češtináři jsou na státní maturity různé názory. SUČJL podle ní uvítala, že Senát ve středu schválil od příštího roku přesunutí písemné a ústní části státní maturity na úroveň škol. Podle ní to povede ke zlepšení výuky češtiny. 

Doufá, že školy budou moct do budoucna dělat zkoušky s ohledem na profil absolventů. Naopak podle stanoviska Asociace češtinářů, kterou vede Josef Soukal, tento krok vzdělávání v ČR neprospěje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video