Maturity 2007

Maturity 2007 - Studentka se připravuje k maturitě z angličtiny na Masarykově obchodní akademii v Rakovníku | foto: Radek Cihla, MF DNES

Maturita je za dveřmi, začněte se učit

  • 3
Už vás začínají v noci pronásledovat katastrofické sny? Sedíte před komisí a hlava je úplně prázdná? Tomu můžete zabránit sami, když konečně začnete s učením. Svatý týden všechno nezachrání. Za sedm dní nestihnete zpracovat 120 rozsáhlých otázek a ještě se je naučit.

Riskovat a naučit se jenom část by se vám mohlo vymstít. Na to, že si vytáhnete zrovna otázku, kterou umíte, se raději nespoléhejte.

Jedničky, nebo stačí projít?
Možná by vám pomohla taktika "od každého kousek". To však nesmíte počítat se známkami, které maminkám a babičkám radostí zarosí oči. Spíš tak jenom prolezete.
Jinak si raději rozplánujte čas, který vám ještě do maturity zbývá, a začněte s pravidelnou přípravou.

. Tahák k maturitě

Výběr autorů k maturitní zkoušce z českého jazyka

Lepší je na čas oželet zábavu i sport a strávit učením alespoň dvě hodiny denně než týden před maturitou zjistit, že to opravdu nezvládnete, a propadnout stresu.

Pokud něčemu nerozumíte a předem víte, že by vám téma dělalo u zkoušky problém, nechte si látku vysvětlit od učitele, kamaráda nebo si najděte studenta na doučování. Nevynechávejte přípravu, kterou pořádá škola, ta je totiž nejúčinnější. Dozvíte se přesně to, co od vás budou učitelé při maturitě chtít.

Hurá na internet
Při učení a zpracování otázek vám pomůže internet. Najdete zde vypracované otázky z češtiny, matematiky, angličtiny, dějepisu, fyziky, biologie, zeměpisu a dalších předmětů, také referáty a životopisy.

Když si s něčím nevíte rady a látce nerozumíte, prospěje vám třeba individuální doučování, které se dá přes počítač objednat. Další možnosti nabízejí specializované učebnice.

"V nabídce učebnic k maturitě nabízíme šestnáct titulů z edice Odmaturuj. Pokrýváme většinu předmětů pro střední školy," uvádí Milan Hošek z nakladatelství Didaktis.

. Příprava k maturitě

S přípravou a naplánováním učení vám pomůžou i speciální přílohy MF DNES, které pro vás na následující dva týdny připravujeme.

Přečtete si, jaké doučování můžete navštěvovat, jak zvládnout matematiku, angličtinu i češtinu. Jak si naplánovat svatý týden. Jak dlouhou dobu bez přestávky má cenu se učit. Co vám pomůže zapamatovat si dobře látku i jak se k maturitě nejvhodněji obléct.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video