Synové generála Josefa Mašína přihlížejí v Lošanech v roce 1947 slavnosti, při...

Synové generála Josefa Mašína přihlížejí v Lošanech v roce 1947 slavnosti, při níž je odhalen pomník jejich statečnému otci. O rok později se pustí do boje proti komunismu. | foto: Archiv Marie Bartákové

Vyznamenejte Mašíny, žádá petice, již pro skupinu podepsalo 34 osobností

  • 311
Osmkrát navrhl Senát na vyznamenání skupinu bratří Mašínů. Sedmkrát to v minulosti nevyšlo, teď přichází další pokus. Poprvé to bylo v roce 2004. Naposledy byl návrh na vyznamenání schválen letos na návrh senátora Marka Hilšera. Vše ale nasvědčuje tomu, že skupina protikomunistických odbojářů nebude vyznamenána Medailí za hrdinství ani teď.

„Jako společnost jsme se stále nevyrovnali s komunistickou minulostí. Odpor proti komunistickému režimu není abstraktní pojem, ale konkrétní lidé, kteří dělali konkrétní rozhodnutí. My musíme mít odvahu jejich skutky posoudit, a v tomto případě po zásluze ocenit,“ komentuje důvody pro udělení vyznamenání Mašínům Hilšer.

Prezident Petr Pavel již dříve uvedl, že by s oceněním Mašínů měl problém. Vyznamenat 28. října ale hodlá jejich sestru Zdenu Mašínovou, na jejíž nominaci se Sněmovna a Senát shodly. „Není moc pochopitelné, proč chce prezident ocenit jen některé z účastníků, je to necitlivé k příběhu celé rodiny,“ říká Hilšer.

Prezidentovi nerozumím, Mašínové by si metál zasloužili, říká historik Blažek

Na podporu vyznamenání celé skupiny vznikla petice, kterou podpořilo několik dalších zákonodárců a řada osobností veřejného života. „Cílem petice je apelovat na prezidenta , který jako hlava státu o udělování státních vyznamenání rozhoduje,“ dodává Hilšer.

Text petice bude doručen prezidentovi. Sběr podpisů podle senátora pokračuje. Zatím petici podepsal třeba europoslanec Alexandr Vondra a místopředseda Senátu Tomáš Czernin.

„Ocenění prezidentem by pomohlo celou věc dál posunout, ukázat koho si v naší společnosti máme vážit,“ dodává spoluautor petice, historik Petr Blažek.

Mašíny poprvé vyznamenal Edvard Beneš v roce 1946 za hrdinství v protifašistickém odboji. Za činnost po roce 1948 obdrželi rezortní vyznamenání právě od Vondry, když byl ministrem obrany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video