Martin Roman

Martin Roman | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Jako v Británii. Zavedení školného by vzdělávání pomohlo, tvrdí Martin Roman

Celý článek je běžně jen pro členy

Blahopřejeme, tento článek vám někdo otevřel.

Aktivovat členství
Dekádu stál v čele největšího výrobce elektřiny, firmy ČEZ. Dnes se Martin Roman k minulosti vracet nechce, investuje do realit a věnuje se vzdělávání. Předseda správní rady soukromé školské sítě PORG, kde žáci platí školné i 130 tisíc korun za rok, v rozhovoru pro MF DNES srovnává vzdělávací systém u nás a ve Velké Británii, kde s rodinou žije a kde studoval.

Za studium se u vás platí, na lidi ale dopadá drahota. Pozorujete, že by Češi – ať už rodiče vašich žáků, nebo celá společnost – omezovali investice do vzdělávání dětí ?
Podle zájmu o naše školy bych řekl, že spíš naopak. Čím je společnost pokročilejší a vzdělanější, tím víc přemýšlí o tom, že vzdělání je nejlepší investice.

Ze spousty mezinárodních škol vycházejí děti, které mluví skvěle anglicky, ale česky pořádně neumějí. Potom nemají šanci udělat přijímačky na české vysoké školy.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele. Litujeme, ale tento nasdílený článek překročil maximální počet zhlédnutí.

Získejte také iDNES Premium a pokračujteve čtení

Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video