Praha 6 začala ráno odstraňovat sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva v...

Praha 6 začala ráno odstraňovat sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století. (3. dubna 2020) | foto: Jan ZátorskýMAFRA

Rusko chce o sporu kolem sochy Koněva s Českem jednat, potvrdila ambasáda

  • 126
Rusko souhlasí s konzultacemi s Českou republikou podle vzájemné smlouvy z roku 1993, oznámilo v sobotu na svém webu ruské velvyslanectví v Praze. České ministerstvo zahraničí to potvrdilo. Česko podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka o jednání požádalo mimo jiné k vyjasnění sporů o odstranění pražské sochy sovětského maršála Ivana Koněva, uvedl ministr v úterý ve Sněmovně.

Svůj souhlas s uspořádáním konzultací podle smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci oznámila ruská strana 8. května, uvedla ambasáda. Tématem mají být nejnaléhavější otázky vzájemných vztahů. Podle ruské strany k nim momentálně patří „především plnění mezinárodněprávních závazků ve věci udržování historických a vojenských pomníků“.

Michal Dudáš z tiskového odboru ministerstva zahraničí potvrdil, že jeho úřad souhlas s jednáním obdržel. „Je to úplně na začátku, v příštích dnech budeme schopní zveřejňovat, jak to proběhne,“ doplnil.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý týden uvedl, že očekává českou reakci na návrh Ruska zahájit dialog o odstranění pomníku Koněva, které považuje za „hrubé porušení“ dohody o přátelských vztazích z roku 1993. České ministerstvo zahraničí už počátkem dubna uvedlo, že odstranění Koněvovy sochy z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje žádnou z česko-ruských smluv.

Ještě před tím česká diplomacie oznámila, že pokud bude socha umístěna na důstojném místě, dostojí Česko svým závazkům z česko-ruské smlouvy. Podle Prahy 6 by socha měla být umístěna v připravovaném Muzeu paměti 20. století.

Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci, kterou Česko a Rusko uzavřely v roce 1993, hovoří o přátelském rozvíjení vztahů a dodržování zásad rovnosti, nepoužití hrozby silou a nevměšování do vnitřních záležitostí. Dokument mluví i o spolupráci v kultuře či o ochraně historických památek nebo o rozvíjení obchodních vztahů.

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, stála v Praze od roku 1980. Praha 6 nechala sochu odstranit na počátku dubna. Ruská diplomacie proti tomu protestovala a ruské orgány zahájily trestní stíhání proti představitelům Prahy 6, což ovšem české ministerstvo zahraničí označilo za nepřípustné.

Komunální politici velebí nacistické pomahače, kritizuje Česko ruský velvyslanec

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté i kvůli dalším krokům pražských radnic. Ruské protesty vyvolalo zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům. Nevoli vzbudilo také rozhodnutí pražského magistrátu pojmenovat náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Média informovala o pracovníkovi ruských tajných služeb, který do Prahy přicestoval údajně s jedem ricin. Pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný dostali policejní ochranu.

Dejte prostor diplomacii, vyzval poslance ministr Petříček:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video