Poslanci nebudou trestat Piráta Peksu kvůli stížnosti premiéra Babiše

  • 252
Spor dvou poslanců, premiéra v demisi Andreje Babiše a Piráta Mikuláše Peksy, musel řešit mandátový a imunitní výbor. Babiš si na něj stěžoval, protože o něm Peksa při jednání delegace zahraničního výboru ve Švédsku řekl, že zneužívá dotace a je trestně stíhaný. Mandátový a imunitní výbor ale kvůli stížnosti Babiše odmítl zahájit disciplinární řízení.

Výbor podle předsedy Stanislava Grospiče z KSČM v usnesení vyzval všechny poslance, aby se v zahraničí zdrželi nevhodných výroků. „My jsme nezahájili řízení. Ta věc je velice obtížná, protože se udála v zahraničí, ani na půdě parlamentu České republiky. Neudála se ani v situaci, kdy byla přítomna nadpoloviční většina daného výboru,“ řekl iDNES.cz Grospič.

„Přijali jsme usnesení, kterým apelujeme na to, kteří zastupují v rámci parlamentní diplomacie Českou republiku v zahraničí, zachovávali určité principy morální slušnosti a nedopouštěli se věcí, které by diskriminovaly Českou republiku v očích třetích partnerů. To znamená, aby primárně si uvědomili, že jsou povinni hájit Českou republiku a nikoli Českou republiku dehonestovat,“ uvedl Grospič. Při hlasování o tomto usnesení se podle šéfa poslanců Pirátů a člena výboru Jakuba Michálka dva zástupci strany zdrželi.

Babišovi o Peksových slovech řekl další člen delegace, poslanec ANO Robert Králíček. „Dle mých informací měl během tohoto jednání člen delegace Mikuláš Peksa vystoupit a v ústním projevu napadnout mou osobu tak, že měl o mně hovořit jako o premiérovi, který zneužívá a rozkrádá dotace, že jsem trestně stíhaný,“ napsal Babiš do zdůvodnění své žádosti.

„Evropské peníze jsou 500 milionů občanů EU. Já cítím potřebu je chránit úplně stejně jako peníze českých daňových poplatníků. Nechci, aby byly zneužívány, a pokud tady vidím takový střet, cítím potřebu na něj upozorňovat,“ hájil svá slova Mikuláš Peksa.

Peksa se stížnosti vysmál „kuchařkou“ pro poslance, jak mluvit

V úterý se Peksa podnětu od Babiše vysmál brožurou „Kuchařka jak mluvit v zahraničí o současné vládě v demisi a nepoškodit zájmy ČR“. Po rozevření desek zájemce o to, jak se o Babišově vládě smí v zahraničí mluvit, uvidí prázdné desky, v nichž není ani „ň“. Na poslední straně desek je citát Friedricha Nietzscheho: „Na světě existují věci, které jsou tak odporné, že je nutno je skrývat a zamlčovat, nejen z důvodů estetických, nýbrž z důvodů čistě humánních. Pravda například.“

Premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš

Slovy o pravdě Piráti narážejí na to, že Babiš stále čelí trestnímu stíhání kvůli podezření na neoprávněné čerpání padesátimilionové evropské dotace na farmu Čapí hnízdo. Premiér v demisi přitom vnímá vyjádření poslance Pirátů s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku.

„Chápu, že pan premiér nechce, aby se o jeho střetu zájmů v zahraničí mluvilo. Ve fungující demokracii by ale takový premiér dávno odstoupil a morální zásady by mu vůbec nedovolily takto ponižovat politickou kulturu v zemi,“ uvedl k tomu Peksa. Kdyby poslanci řízení s Peksou zahájili, hrozil by mu peněžitý postih do výše jednoho poslaneckého platu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video