Malostranský zápisník

Malostranský zápisník | foto: iDNES.cz

Malostranský zápisník: Jistě, pane premiére Fialo!

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Proč je úředníky potřeba nejdřív nabrat, aby se dali propustit? Kdo je na Hradě mistr a kdo učedník? Proč v čele NKÚ sedí kozel, kterého udělali zahradníkem? A kdo se snaží retušovat život normálního člověka Václava Havla? ptá se komentátor MF DNES Miroslav Korecký.
  • Od propouštění k nabírání úředníků. Ve volebním programu koalice SPOLU bylo: „Zrušíme zbytečné agendy a úřady. Počet státních úředníků klesne o 13 %.“ V koaliční smlouvě pětikoalice už bylo pouze: „Představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst.“ A realita? Prvním krokem vlády Petra Fialy po dosednutí do Strakovy akademie bylo, že rozhodla o vzniku nových 74 úřednických míst na Úřadu vlády. A premiér to vysvětlil slovy, že díky těmto novým pomocníkům budou moci ministři lépe vytipovat, které úředníky lze propustit.

    Fiala to přesně opsal ze svého oblíbeného seriálu „Jistě, pane ministře/premiére“. I tam chtěl ministr pro administrativní záležitosti Jim Hacker přijmout 300 úředníků, aby mu pomohli zeštíhlit státní správu. Ale Hacker byl ještě větší sekáč než Fiala: když jeho plán vyvolal nelibost, nové úředníky nepřijal, naopak je vykázal jako 300 propuštěných – a měl hned zeštíhleno. Že by inspirace?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video