Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD | foto: ČSSD

Maláčová bude ministryní, Zeman ji jmenuje na konci července

  • 21
Kandidátka ČSSD na post ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na Hradě prošla a prezident Miloš Zeman ji jmenuje novou členkou vlády 30. července v Lánech. Ještě před tím se s ní v úterý sejde.

Právě výměna ministra práce a sociálních věcí byla v sobotu vedle rozpočtu tématem schůzky premiéra Andreje Babiše s prezidentem v Lánech.

Tento týden odstoupil sociální demokrat Petr Krčál, který z velké části opsal svou bakalářskou práci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. ČSSD místo něj do vlády navrhla dosavadní ředitelku odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce Maláčovou (více o ní a jejích názorech zde).

Babiš od Maláčové čeká, že se zaměří mimo jiné na omezení zneužívání sociálních dávek. Maláčová, která se kromě členství v ČSSD angažuje v ženském spolku Oranžový klub, bude ve vládě prosazovat naplnění některých klíčových priorit strany, jako je návrat nemocenské v prvních třech dnech, navyšování důchodů či zálohované výživné, které by stát vyplácel těm samoživitelům, jimž bývalý partner odmítá přispívat na dítě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video