Hana Vítečková s dovoláním k Nejvyššímu soudu neuspěla (foto z roku 2006)

Hana Vítečková s dovoláním k Nejvyššímu soudu neuspěla (foto z roku 2006) | foto: Alexandr Satinský

Majitelka cestovky dostala 6,5 roku, klienty připravila o miliony

  • 13
Bývalá majitelka cestovní kanceláře Harmonie Medical Hana Vítečková si za podvod odpyká 6,5 roku ve vězení. Vylákala od zákazníků peníze i přesto, že její kancelář byla silně zadlužena. Téměř sedm set klientů a obchodních partnerů připravila o 19 milionů korun. Její dovolání zamítl Nejvyšší soud.

Vítečková od roku 2002 vylákala od klientů po celé republice peníze i přesto, že se její kancelář topila v dluzích. Poškozené přitom přesvědčovala o tom, že cestovní kancelář je pojištěna proti úpadku, ačkoliv to nebyla pravda.

Bývalá majitelka kanceláře se hájí tím, že jí neprokázali podvodný úmysl a že nedokázala objektivně posoudit ekonomickou situaci své firmy. Soudci to ale odmítli. Její jednání podle nich nebylo podnikatelským rizikem, ale přímo hazardováním.

Krajský soud v Ostravě Vítečkové vyměřil za podvod a porušení povinností v řízení o konkurzu sedm let vězení (více o rozsudku krajského soudu čtěte zde). Vrchní soud v Olomouci loni v říjnu trest o půl roku snížil a ponechal v platnosti pouze výrok o podvodu.

V dovolání žena neúspěšně namítala, že soudy její čin špatně kvalifikovaly, a požadovala nové projednání případu. Podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga bylo dovolání neopodstatněné.

Činností Vítečkové a její cestovní kanceláře se policisté začali zabývat v roce 2003. Tehdy v červenci podnikatelka nechala v Chorvatsku bez zaplaceného ubytování tři stovky klientů. S jejich přepravou zpět do vlasti musely pomoci jiné cestovní kanceláře a konzulát. Dalších 340 lidí na dovolenou vůbec neodjelo.

Od loňského října se Vítečková vyhýbala nástupu do vězení. Letos v březnu ji zadržela cizinecká policie v Háji ve Slezsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video