Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Magazín DNES slaví 15 let, jeho tvář mění Francouz Fanfán

  10:01
Magazín DNES zítra vychází v nové podobě. Vzhled stránek nakreslil francouzský grafik Jean Francois Labour zvaný Fanfán. Čtvrteční magazín MF DNES totiž slaví 15 let. Jaké jsou jeho úspěchy a co se během jeho historie nepovedlo? Na to v rozhovoru vzpomíná zástupkyně šéfredaktora Martina Riebauerová.

Historii Magazínu DNES přibližuje i výstava v pražském nákupním centru Smíchov.

Martina RiebauerováNa první obálce Magazínu, který vyšel 30. září 1993, byli Olga a Václav Havlovi, na té poslední, která vyjde zítra, je Kateřina Emmons. Co všechno se vlastně s Magazínem stalo za těch patnáct let?
Kdyby to někdo nezasvěcený poměřoval jen obálkami, řekl by, že až na logo a velikost titulků (tehdy byly skoro k nepřečtení) se nezměnilo skoro nic. Manžele Havlovy na Hrádečku bychom, kdyby paní Olga žila, s chutí dali na titul Magazínu i dnes, stejně tak by pro mé kolegy byla před patnácti lety určitě zajímavá česká olympijská vítězka. Změnil se ovšem obsah Magazínu. Vzpomínám si, jak mě ještě coby zdravotnickou redaktorku žádala tehdejší kolegyně Marcela Pecháčková o pomoc s tématem Očkování dětí. Dnes by takové téma bylo v magazínu nemyslitelné, protože patří do přílohy Zdraví.

Magazín pak prošel i etapou, kterou bych nazvala "nadšením z televizních celebrit". Mí kolegové občas nostalgicky vzpomínají, jak stačilo dát na obálku Zunu, Čejkovou, mezitím Bílou a nějakou miss či modelku - a pak zase Zunu, Čejkovou... Tím to nezlehčuji, bylo to novátorské, protože velké seriózní noviny si do té doby na tzv. celebrity netroufaly, a prodejně to bylo také velmi úspěšné. Dnes už ale jména celebrit jen sama o sobě netáhnou, je třeba hledat, kolem koho nebo čeho se děje něco zajímavého. Mimochodem, za těch patnáct let se v čele Magazínu vystřídalo jedenáct šéfů, takže to křeslo je skoro stejně vachrlaté jako křeslo ministrů zdravotnictví. Kdo si chce prohlédnout jejich práci, má momentálně možnost na malé výstavě v pražském nákupním centru Smíchov.

Titulní strana Magazínu DNES s Kateřinou Emmons

Co se podle vás třeba hodně povedlo?
Kolega Ladislav Verecký napsal do prvního čísla inovovaného magazínu moc hezký článek Svědectví veterána (redakční blog Ladislava Vereckého čtěte zde). Popisuje v něm, jak se kolegové z deníku dívali vždycky na kolegy z Magazínu skrz prsty - jako na ty, co nedělají žádnou novinařinu, ale "jen zábavu". Takže bych ráda zmínila za Magazín jeden exkluzivní novinářský úlovek - to když kolega Jan Malinda jako první získal k rozhovoru Petru Kováčovou a zaznamenal její památnou větu, že na mužích je sexy mozek. Co víc si může novinář přát, než když jím zaznamenaný výrok vstoupí do dějin? Další úlovek se váže rovněž k ženě kolem Jiřího Paroubka - jeho někdejší tisková mluvčí odstoupila den poté za to, co všechno v rozhovoru pro Magazín napovídala Martinu Moravcovi. No a Tomáše Poláčka by právem mrzelo, kdybych nezmínila jeho autostop do Pekingu. Takový ohlas v redakci hned tak nepamatujeme.

A co se naopak nepovedlo?
Toho bylo určitě víc a mnohé se nám naštěstí podařilo zamaskovat. Jednou tedy ne: to když Tomáš Poláček ještě v noci vyrazil do Polska za čerstvě zvolenou Miss World Taťánou Kuchařovou, navzdory stavu polských silnic na místo včas dojel, získal potřebný čas na rozhovor - a grafik pak omylem v tomto exkluzivním úlovku trochu zpřeházel otázky, takže některé pasáže vyšly dvakrát a jiné chyběly. Týž redaktor se také jednou vrátil den před uzávěrkou z rozhovoru s Jiřím Paroubkem a zjistil, že se mu nenahrálo ani slovo. Pokorně Paroubkovi zavolal a šli udělat dvouhodinový rozhovor ještě jednou. A naposledy jeden kolega den před odletem do Kanady za Sonjou Baťovou zjistil, že nemá platný pas, takže musel na poslední chvíli letět někdo jiný a samozřejmě s novou letenkou. Dotyčný kolega možná nebude rád, že to na něj prozrazuji, ale za prvé se to může stát každému a za druhé se zrovna tenhle kolega nemá zač stydět: Je to týž redaktor, který ulovil větu o sexy mozku.

. Redakční blog

Podívejte se, jak se měnil Magazín DNES

Proč jste se rozhodli Magazín obměnit?
Protože jeho redaktoři záviděli magazínu ONA DNES jeho nový design, který jsme vylepšili letos na jaře. Ale vážně: jednou za čas je třeba prolomit rutinu a posunout se někam dál.

Na nové podobě Magazínu pracoval francouzský grafik Jean Francois Labour. Proč právě on?
Přišli jsme na něj víceméně náhodou: na předchozí podobě Magazínu i Ony s námi dělal jiný, rovněž francouzský grafik Pascal a jednoho dne za ním přijel jeho ještě o trošku šikovnější kamarád Fanfán - tak se Jean Francois představuje. Fanfán pracoval pro mnoho různých časopiseckých vydavatelství ve Francii a teď právě nastoupil jako šéf grafiků do francouzského listu Le Figaro. Doneslo se mi, že tohle měl být původně rozhovor s ním, ale že to odmítl se zdůvodněním, že má moc práce a nestíhá. To mě nepřekvapuje, říkal vždycky, že má mnoho zakázek, protože musí živit svých pět dětí, které má se svou přítelkyní.

Co řekl, když se mu poprvé dostal "starý" Magazín do ruky?
To bylo velmi zajímavé: Řekl, že fotky v něm jsou smutné, laděné do hnědé a černé barvy, že to na něj vlastně vůbec nepůsobí jako televizní magazín. Z tohoto pohledu nechápal, proč máme na obálce zvláštního muže v obleku, který vypadá jako politik. Nic takového by prý ve Francii lidé v podobném magazínu vidět a číst nechtěli. Vysvětlili jsme mu, že je to skutečně politik, Jiří Čunek, a že je to v dané chvíli pro český národ v určitém smyslu "celebrita". Myslím, že nad tím doteď kroutí hlavou. Naopak se mu velmi líbila obálka, na níž Eva Herzigová do půl pasu nahá pojídá nad hrncem špagety.

Bylo znát, že je cizinec? Něco třeba nechápal, v něčem jste ho museli přesvědčovat?
Ano, pracoval sice podle našeho zadání, ale měl svou hlavu. Například nedovedl pochopit, proč v magazínu, který vychází ve čtvrtek, dáváme televizní program už od čtvrtka a ne až od soboty, jako to mají ve Francii. Stejně tak nechápal, proč chceme zařadit podrobný program i na další čtvrtek, když ten den vyjde už nový magazín. Nechtěl si nechat vysvětlit, že čtenáři jsou na to zvyklí, a odmítal ty stránky namalovat.

Jaký byl systém jeho práce? Jak často sem jezdil?
Jezdil, respektive létal jednou za týden až dva. Vždy měl bílou košili, džíny, brýle na holé hlavě, dlouhou charizmatickou bradku a po ruce gitanesky bez filtru. Na kouření potřeboval pravidelné přestávky, stejně tak na oběd. Prostě typický Francouz. Ale pracoval leckdy až do rána. A sledovat ho při práci, to byl opravdový koncert. Už v magazínu ONA. Hodně jsem se při tom od něj naučila.

V čem bude vlastně Magazín od čtvrtka jiný?
Všimnete si toho doufám už v obsahu, který bude mít pevnější strukturu, takže se v něm snáze zorientujete. Pravidelně na stránkách najdete reportáž - poté, co získala takový ohlas Poláčkova cesta do Pekingu - a nově například rubriku 5 NEJ (dosaďte si, co je libo). Vylepšili jsme i televizní program a zařadili vlastní hodnocení pořadů. A samozřejmě jsme se snažili, aby byl Magazín graficky atraktivnější. Poznáte to už na titulní straně...
 
Proč by ho měli lidi číst?
Protože je zajímavý a kromě zajímavých informací přináší i inteligentní zábavu. Alespoň věřím, že to tak vnímají i ostatní.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...