Vratislav Mynář zveřejnil video, které má dokazovat, že prezident Miloš Zeman...

Vratislav Mynář zveřejnil video, které má dokazovat, že prezident Miloš Zeman podepsal svolání Sněmovny. | foto: Petr TopičMAFRA

Lipavského jsme zvali, asi chyba ministerstva, tvrdí Mynář. Tři nezvané potvrdil

  • 218
Ministr zahraničí Jan Lipavský měl být jedním z ústavních činitelů, kteří nedostali pozvánku na udílení státních vyznamenání. „Naštěstí se nemusím rozhodovat, zda bych se zúčastnil,“ uvedl ministr. Hradní kancléř Vratislav Mynář však ve středu řekl, že ji Hrad Lipavskému zaslal. A pokud ji nedostal, je to podle něj chyba „třeba ministerstva“.

Předávání státních vyznamenání pod taktovkou prezidenta Miloše Zemana i letos provází kontroverze. Na páteční ceremonii, která bude pro Zemana poslední, bude chybět značná část vlády. Někteří mají jiný program, jiné osobnosti hradní kancelář vůbec nepozvala.

Pozvánku nedostali nejvyšší ústavní činitelé: předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, předseda Senátu Miloš Vystrčil a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Podle deníku Právo Hrad nepozval ani ministra zahraničí Jana Lipavského, kterého Zeman dlouhodobě kritizuje. „Naštěstí se tak nemusím rozhodovat, zda bych se zúčastnil,“ sdělil ministr deníku.

Poslední ceremonie předávání cen byla v březnu

Hradní kancléř Vratislav Mynář však včera v pořadu XTV řekl, že Hrad Lipavskému pozvánku poslal. Informace, se kterou deník Právo přišel, označil za lži. „Třeba vláda včetně pana ministra zahraničí Lipavského, včetně pana Beka dostala kompletně pozvání. Takže pokud pan Lipavský pozvánku neobdržel, není to naší vinou, ale třeba ministerstva,“ řekl. Pozvání pro celou vládu a celý Ústavní soud vyjma Rychetského podle Mynáře odešla ve stejný den.

Ministr na dotaz iDNES.cz reagoval, že do svého odjezdu na služební cestu do Kataru pozvánku neobdržel. Lipavský v Kataru ve středu otevřel novou českou ambasádu.

Pekarová Adamová, Vystrčil a Rychetský nebyli ani na poslední ceremonii předávání vyznamenání letos v březnu.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v minulosti iDNES.cz potvrdil, že na slavnostní akci k státnímu svátku zval Hrad hosty dle vlastního uvážení. „Mohu pouze obecně konstatovat, že obvykle pozvánky neobdrží ti, kterým by jejich bytostně negativní vztah k prezidentu republiky způsoboval dilemata nebo utrpení při rozhodování,“ odpověděl.

Na Zemanově udílení metálů bude chybět velká část vlády i další politici

Většina vlády však na Hradě bude chybět na základě vlastního uvážení. Řada jejích členů se ohradila vůči tomu, jakým způsobem si Zeman vybírá, kteří ústavní ceremoniálu se budou moci účastnit.

Své výhrady na Twitteru sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Pozvánku na Pražský hrad jsem nedostala, čehož si od pana Zemana velmi vážím,“ napsala Pekarová ke své neúčasti na předávání.

Pozvání odmítli všichni ministři za Piráty a TOP 09. Nedorazí ani vicepremiéři Vít Rakušan a Ivan Bartoš, omluvili se kvůli jinému programu.

Premiér Petr Fiala se zúčastní, ačkoliv řekl, že se mu selektivní přístup prezidenta Miloše Zemana nelíbí. Nejde podle něj o soukromou Zemanovu oslavu, ale o tradiční akci ke vzniku samostatného Československa.

Seznam oceněných zůstává až do 28. října tajný. Podle informací Lidových novin se však Zeman chystá ocenit rekordní počet lidí, téměř 80.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video