Lilia Khousnoudtinova | foto: Archiv Lilie Khousnoudtinové

Lilia Janečková: Říkat jen manželka není fér, hodnotu ženy musíme ctít

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Historička, aktivistka, ceremonialistka, feministka. Tím vším a ještě mnohým dalším je Lilia Khousnoutdinova. V rozhovoru pro iDNES.cz mluví nejen o feminismu a úctě k ženám, ale i dopadu, jaký má prezidentská kandidatura jejího manžela Karla Janečka na její aktivity. „Pracovně jsme nezávislí lidé, každý vždycky dělal a bude dělat své věci. Karlova kampaň nám přináší i limity,“ říká.

Když jsem si dělala rešerše na tento rozhovor, našla jsem informace o obdivuhodném množství všech vašich aktivit. Přesto o vás však velká část titulků mluvila jako o manželce Karla Janečka. Vadí vám to?
Ano, vadí. A to nejen osobně, ale i principiálně. Myslím si, že nejabsurdnější takový případ byl, když manželský pár Moserových vyhrál Nobelovu cenu, ale v médiích se psalo převážně jen jeho jméno a označení „jeho manželka“. 

To je naprosto sprostý příklad toho, jak je ženská role a její forma práce a přínos společnosti redukován na to, čí je žena, tedy komu patří nebo s kým spí. Je to velký zlozvyk. Nefér je to tím víc, že to není oboustranné. Bylo by fér, kdyby se u mužů ve veřejném prostoru říkalo, čí je manžel, kolik má dětí, jak s tím plánuje kombinovat svoji práci... Na klasické otázky pro ženu se mužů nikdo neptá. Přijde mi, že to odráží určité stereotypy, které nejsou pro ženy vůbec podporující. Myslím, že se to mění úplně ohromnou rychlostí. Za první republiky se koneckonců běžně říkalo „paní doktorová“ a podobně... Od toho jsme ušli milion mil. Pokrok tedy je, takže věřím tomu, že bychom se mohli vnímat časem primárně jako lidi.

I muži mají emoce a jejich potlačování stojí za problémy společnosti i vztahů. Genderování je nesmírně problematické.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video