Déšť by měl během noci na pondělí v Čechách ustávat.

Déšť by měl během noci na pondělí v Čechách ustávat. | foto: Profimedia.cz

Lijáky se přesouvají na Moravu, Opava hlásí stav bdělosti

  • 49
Přes Česko přechází studená fronta, se kterou přišly bouřky a silný déšť. Do pondělního rána potrápí hlavně Moravu a Slezsko. Podle meteorologů by místy mohlo spadnout až sto milimetrů srážek, budou také stoupat hladiny řek.

"Nejsilnější srážky očekáváme v oblasti Jeseníků," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu ve výstražné zprávě. Výstraha dále platí pro Pardubický kraj, Vysočinu, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Přívaly dešťové vody zřejmě zvednou hladiny některých řek. V oblasti Orlických hor to budou toky povodí Orlice, na Českomoravské vrchovině stoupnou hladiny Loučné, Doubravy a Chrudimky. Podle výstrahy by hladiny řek v těchto oblastech mohli pohrozit prvním až druhým povodňovým stupněm.

Hladiny toků Horní Moravy a Opavy v oblasti Jeseníků by ojediněle mohly dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení. "Opava v odpoledních hodinách už stoupla na první stupeň," uvedl pro iDNES.cz Jaroslav Rosa z ČHMÚ.

Meteorolog ve večerních hodinách však předpověď dalšího vývoje počasí mírnil. "Druhé a třetí povodňové stupně zatím na žádných tocích nehrozí. Nicméně v noci bude ještě intenzivně pršet," popsal Rosa.

Úhrny k osmé hodině večerní hlásily nejvýše kolem třiceti milimetrů spadlých srážek a to zejména na Moravě a ve Slezsku. "Dalších třicet milimetrů i více by na východě ČR mohlo spadnout během noci na pondělí," dodal meteorolog s tím, že výstražnou informaci proto ještě nestáhnou.

Déšť by měl v průběhu noci na pondělí v Čechách ustávat, na Moravě a ve Slezsku budou srážky slábnout a pozvolna ustávat až během pondělního rána a dopoledne.

Meteorologové vyzývají k ostražitosti zejména řidiče, kteří by měli přizpůsobit jízdu prudkým dešťům. "Může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo podemletí a sesuvům půdy," varují.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video