Severa loni v dubnu pohrozil, že odejde

Severa loni v dubnu pohrozil, že odejde | foto: RADEK KALHOUS

Lidovecké poslance povede Čunkův kritik Severa

  • 17
Novým šéfem poslaneckého klubu KDU-ČSL se stal Pavel Severa. Podle informací MF DNES zvítězil těsným poměrem 7:6. Nahradí Michaelu Šojdrovou, které vypršel mandát. Dříve už byl místopředsedou, odstoupil ale na protest proti výrokům šéfa strany Jiřího Čunka na adresu Romů.

Šojdrová zůstane v poslaneckém klubu ve funkci místopředsedkyně spolu s Milanem Šimonovským.

Z vedení klubu odešel Severa loni v dubnu. Nejprve pohrozil, že pokud předseda strany a vicepremiér Jiří Čunek neopustí vládu, vypoví loajalitu vedení strany. Proti Čunkovi se tak postavil otevřeně vůbec první poslanec. Naznačil přitom, že nespokojených lidoveckých zákonodárců je víc. - více zde

. On-line rozhovor s Pavlem Severou

Nového předsedy sněmovní frakce KDU-ČSL se ptejte v pondělí 4. února od 11:45

Severa argumentoval tak, že se koalice potřebuje soustředit především na ekonomické reformy, navíc podle něj Čunkovy výroky vyvolávaly mezi lidmi emoce.

"Nálada ve společnosti není dobrá. Jedna část je natěšená na to, že tady někdo hlasitě kope do romské otázky, druhá je otrávená z toho, kam až se tyto útoky mohou dostat. Bylo by dobré přinést klid, vypustit ventil," řekl tehdy Severa iDNES.cz.

O několik dní později na svůj post opravdu rezignoval. "Nepřesvědčil jsem o svém názoru, nesouhlasím se současnou politikou strany v této věci," prohlásil poslanec, když odcházel. - více zde

Poslanecký klub KDU-ČSL volí svého předsedu a místopředsedy tajným hlasováním na ustavující schůzi, znovu na první schůzi následující po skončení schůze Poslanecké sněmovny, při které byla vyslovena důvěra nově jmenované vládě. Poté každých dvanáct měsíců. Právě to byl také případ dnešního hlasování.

Ke zvolení či odvolání předsedy klubu je třeba nadpoloviční většiny hlasů všech členů klubu. V něm je momentálně 13 poslanců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video