Lidovci poprvé prožívají boj o to, kdo stane v čele strany

P r a h a - Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová zažívá poslední dobou v její historii něco nevídaného: souboj dvou kandidátů o funkci předsedy. Poté, co loni v září ze zdravotních důvodů musel po osmi letech odejít z čela strany Josef Lux, si budou muset lidovci na svém sjezdu poslední květnový víkend vybrat mezi dlouholetým stranickým funkcionářem Janem Kasalem a "novou tváří" Cyrilem Svobodou. Vnitrostranickou kampaň, která právě vrcholí, rozjeli oba už před čtyřmi měsíci.
"Prakticky od začátku roku jezdíme po okresních a krajských konferencích strany. Tam se s Cyrilem většinou potkáme. Vystoupíme, pozdravíme, řekneme své představy. Není to žádné drama," popisuje kampaň Jan Kasal, který je od Luxova odchodu úřadujícím předsedou strany.
Oba - Kasal i Svoboda - tvrdí, že vítězství na sjezdu mají jisté. Ani jeden z nich se přitom nemá o co opřít: oba totiž říkají, že žádný průzkum vnitrostranické podpory neprováděli. Podle informací z kuloárů lze nanejvýš předpokládat, že Svoboda bude bodovat především u delegátů z českých krajů, zatímco Kasal na Moravě. Ověřit to však nepůjde ani na sjezdu - volba bude tajná.
Oba kandidáti nyní objíždějí celou republiku a snaží se získat podporu všude. "Žádná vesnice pro mě není tak malá, abych tam nezajel. Už jsem najezdil tisíce kilometrů. Když mě naši členové pozvali někam na ples, tak jsem se tam snažil objevit," říká Cyril Svoboda.
O víkendu se Svoboda s Kasalem potkali na krajských konferencích v Teplicích a Karlových Varech.
Jediným výrazným rozdílem v jejich vystoupeních byl důraz na vznik většinové vlády. Zatímco Kasal ji za svou prioritu nepovažuje a nevymezuje se jasně ani k ČSSD, ani k ODS, Svoboda jednoznačně prohlašuje, že chce KDU-ČSL co nejdřív přivést do vlády s ČSSD.
Šéf plzeňských lidovců Petr Náhlík po sobotní konferenci naznačil, že současné postoje obou kandidátů pro něj nejsou bernou mincí. "Směřování politiky strany se od jejich dnešních názorů může lišit, ať zvítězí ten, či onen," řekl Náhlík, který - ač patří mezi Svobodovy příznivce - tvrdí, že strana nemá do vlády spěchat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video