Třetina lidí věří, že vládě sestavované ODS bude vyjádřena důvěra. Ilustrační foto

Třetina lidí věří, že vládě sestavované ODS bude vyjádřena důvěra. Ilustrační foto | foto: David Port, MF DNES

Lidé věří, že důvěru získá spíš vláda ODS než ČSSD

  • 149
Sestavit vládu, která projde Sněmovnou, se podaří spíš ODS než ČSSD, míní lidé. Občanským demokratům věří podle průzkumu STEM necelá polovina oslovených, ČSSD skoro čtvrtina.

ČTĚTE TAKÉ:
Volby přinesly zemi nestabilitu, míní Češi

"Z výzkumu vyplývá, že mínění lidí, zda se podaří některé ze dvou nejsilnějších stran sestavit vládu, nevyznívá příliš optimisticky," komentuje výsledky průzkumu STEM.

Podle 44 procent respondentů se nepodaří vládu sestavit ani ODS ani ČSSD. Třetina dotázaných míní, že vládu, které bude vyjádřena důvěra, sestaví ODS, přičemž si nemyslí, že by se to podařilo ČSSD. V úspěch sociálních demokratů a zároveň neúspěch občanských demokratů věří jen dvanáct procent dotázaných.

"Výsledný volební pat od začátku vyvolává i diskuse o možné velké koalici dvou nejsilnějších stran. Tuto možnost považuje za pravděpodobnou přibližně třetina občanů," píše STEM.

Pokud by měla ale taková koalice vzniknout, bránilo by se jí dvaatřicet procent voličů ODS. Příznivců ČSSD by s takovým uspořádáním nesouhlasilo 40 procent.

Podle STEM z výsledků výzkumu rovněž vyplývá, že v české veřejnosti neexistovala po volbách shoda v jasnější představě o konkrétním časovém horizontu sestavení nové vlády. "S výjimkou toho, že jen velmi málo lidí se domnívalo, že novou vládu bude mít Česká republika už do konce června," dodává zpráva.

Výzkumu se zúčastnili lidé starší 18 let. Na otázky odpovědělo celkem 1601 respondentů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video