Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

První mrazy se dostaly do nížin. Pod nulou bylo v Praze i poblíž Ústí

  • 7
Do konce astronomického léta zbývají ještě tři dny, ale v nižších polohách České republiky do 400 metrů nad mořem se už objevily ranní mrazy. Pod nulou bylo v noci na úterý například ve Velkém Chvojnu poblíž Ústí nad Labem. Mrazy se objevily i ve vyšších polohách a v mrazových kotlinách.

„Klimatologické léto sice skončilo již 31. srpna, ale astronomické léto trvá až do 22. září, a proto se dnešní mráz do jisté míry ještě dá nazvat letním mrazem. A zatímco v horských mrazových kotlinách běžně mrzne i v červenci, dnes byl zaznamenán mráz i v nižších polohách, tedy ve výšce pod 400 metrů nad mořem,“ uvedl meteorolog Pavel Jůza na webu Infomet.

Po ránu mrzlo také v Praze v Kbelích a v Libuši, Šindelové, Rolavě, Jizerce, Smědavě nebo v Rokytské slati a na Horské Kvildě, které patří mezi takzvané mrazové kotliny. Hodnoty pod nulou naměřila také stanice na Luční boudě. Přesné údaje o teplotách budou meteorologové znát během dopoledne.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video