ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Leteckých nehod nad Českem přibylo. Je jich však méně než před pandemií

  • 4
Počet nehod v českém vzdušném prostoru loni vzrostl, a to o více než desetinu. Přišlo při nich o život deset lidí. Všechny loňské nehody se týkaly malých letounů do 5700 kilo. Množství nehod i incidentů je však nižší než před pandemií koronaviru.

V loňském roce vzrostl i počet oznámených incidentů, a to o 17 procent na 946. Vyplývá to z výroční zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN).

Pandemie koronaviru v posledních dvou letech zásadně omezila letový provoz nad Českem. Řízení letového provozu loni odbavilo 361 522 letů, což je asi o 18 000 méně než v roce 2020. Proti období před krizí jde o pokles o zhruba 57 procent, zároveň je to nejméně za téměř 20 let.

U Rokycan spadl větroň na osobní auto, pilot nepřežil

Všechny loňské nehody na území ČR se týkaly malých letounů do 5700 kilogramů, zpravidla používaných pro rekreační a sportovní létání a v parašutistickém provozu. Šlo zejména o malé či ultralehké letouny, kluzáky, vrtulníky či balony. Nehody si vyžádaly celkem deset obětí, což je o čtyři více než v roce 2020.

Úkolem Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod je zejména zjišťování příčin leteckých nehod a incidentů a vyhodnocování jejich důsledků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video