Podle zákona musí všichni rodiče zdravých dětí nechat své ratolesti naočkovat. Ilustrační foto

Podle zákona musí všichni rodiče zdravých dětí nechat své ratolesti naočkovat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Lékařům došla kvůli politikům hexavakcína, dětem hrozí injekce navíc

  • 124
Politici neschválili včas novelu zákona a trpět kvůli tomu budou malé děti. Stovky teprve několikaměsíčních kojenců budou muset zbytečně na očkování. Zákon, který poslanci měli schvalovat, se mimo jiné týkal plateb za očkovací látky a jejich rozvoz. Protože není, lékaři teď nemohou sehnat takzvanou hexavakcínu.

"Najednou je od konce prosince nemůžeme dostat od krajských hygienických stanic, které je pro nás vždycky měly, ale teď prostě nejsou," říká dětská lékařka Michala Trnková.

Což by nebyl takový problém u dětí, které se teprve mají začít očkovat. Série tří očkovacích dávek, která má začít někdy po třetím měsíci věku dítěte, se dá oddálit o dva tři měsíce, aniž by lékaře nebo rodiče někdo popotahoval. Očkování je totiž ze zákona povinné.

"Větší potíž je, že lékaři mají řadu dětí 'rozočkovaných'. Mezi jednotlivými dávkami, které jsou tři po sobě, má být zachováno rozmezí nanejvýš sedmi týdnů. Ale když já ty vakcíny nemám, tak to první či druhé očkování propadne a já musím vakcínu píchat znovu třikrát po sobě. A jak k tomu to miminko přijde, že mu znovu zbytečně působíme bolest?" ptá se lékařka.

Pokuta a sociálka

Což je přesně případ tříměsíčního Jiřího Hraběte z Průhonic. "Náš Jiřík má za sebou první dávku a nejzazší termín pro druhou vakcínu už minul, protože látka není. Musíme počkat, až bude, a pak začít znovu od začátku," zlobí se maminka Dagmar Hrabětová.

Podle zákona navíc všichni rodiče zdravých dětí musí nechat své děti naočkovat. Pokud tak neučiní, hrozí jim přinejmenším pokuta až deset tisíc korun a začnou se o ně zajímat pracovníci sociální péče.

"Já jsem za to očkování zodpovědná. Já a rodič, a když vakcína není k dispozici, tak co s tím? Kdo se bude zpovídat u soudu?" zajímá se lékařka Michala Trnková.

A není to planá hrozba. Je to dva týdny, co policie v Brně vyšetřovala rodiče kvůli neočkovanému synovi. Nechali oddálit očkování u svého půlročního chlapečka, protože první očkovací dávku špatně snášel – a už na ně sociální pracovnice podala trestní oznámení. Rodiče pak strávili řadu hodin u výslechů.

Ministerstvo: Krizi řešíme

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt říká, že ministerstvo o krizové situaci ví a že ji řeší. "Zkrátka se počítalo s tím, že bude platit novela zákona číslo 48, jenže tomu tak doposud není, poslanci ji nestihli schválit," říká. "Je to otázka dnů nebo nanejvýš týdnů, než bude všechno v pořádku a hexavakcína bude zase k mání," dodává.

Stalo se to, že v Poslanecké sněmovně leží novela zákona, podle níž nebudou mít očkovací látky nově na starosti hygienické stanice, ale budou je rozvážet distributoři léků. A hradit se budou nikoliv ze státního rozpočtu jako doposud, ale ze zdravotního pojištění.

"Tak je tomu v 90 procentech ostatních zemí a umožňuje to pružněji reagovat na jakoukoliv nutnost očkování, než když vakcíny platí stát," říká hlavní hygienik Michael Vít. Potíž je, že přechod na nový systém se nezdařil a není jisté, kdy a zda vůbec poslanci zákon přijmou.

Je to totiž zákon, který pojednává o nadstandardech ve zdravotnictví, a koaliční rebelové jsou proti němu. Ministerstvo tak připravilo krizový scénář na první pololetí a vakcíny zaplatí. Co bude ve druhém pololetí roku, však zatím nikdo neví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video