Péče je ohrožena, vzkazují lékaři pacientům. Ilustrační foto.

Péče je ohrožena, vzkazují lékaři pacientům. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Lékaři válčí proti Rathovi vylepováním plakátů

  • 139
Čeští lékaři se připojili k lékárníkům a vyrazili do boje s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Ve většině ordinací po celém Česku se do konce roku objeví plakát, který pacienty upozorní, že se po 1. lednu příštího roku nemusí dočkat receptu na některý z léků.

V jeho nadpisu je uvedeno, že to mají lidé považovat za dárek od ministra zdravotnictví Davida Ratha a premiéra Jiřího Paroubka.

Podobným způsobem se proti postupu čelných vládních představitelů ohradili minulý týden i lékárníci. - více zde

Plakát připravili sami lékaři, kteří tak protestují proti nové vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Ta výrazně limituje, kolik léků mohou praktičtí lékaři předepsat. Pokud by limit překročili, budou muset částku uhradit ze svého.

„Jako Váš ošetřující lékař mám snahu Vám poskytnout zdravotní péči podle nejlepšího vědomí a svědomí, ale skutečně nejsem schopen Vám platit léky ze svých prostředků. Věřím, že krizovou situaci, kterou jsem nikterak nezavinil, pochopíte,“ uvádí se na plakátu, který dostalo od Sdružení praktických lékařů zhruba pět tisíc jeho členů.

„Chceme upozornit na nesmyslnou situaci, kterou vyhláška způsobí. Tratit na tom budeme my i pacienti. V jejich případě hrozí, že jim lékaři odmítnou předepsat nějaký lék, protože se budou bát, aby nepřekročili předepsaný limit,“ řekl místopředseda sdružení Jan Jelínek.

„Snažili jsme se na to ministerstvo několikrát upozornit, bylo to ale neúspěšné,“ dodal.

Ministerstvo: Je to nátlaková kampaň
Zástupci ministerstva tvrdí, že vyhláška má jen donutit lékaře k šetření, řadu léků prý předepisují zbytečně. Stačí jen, že si o ně pacient sám řekne.

„Na životně důležité léky budou peníze vždy. Chceme ale zabránit situaci, kdy pacient dostane na předpis tolik méně důležitých léků, že je ani nemůže spotřebovat,“ reagoval Vladimír Dryml z ministerstva zdravotnictví.

Odmítl i tvrzení lékařů, že jim nikdo neřekne, kolik peněz na léky ještě mohou vyčerpat. „Je jen na nich, jakou smlouvu s pojišťovnou uzavřou. Do toho ministerstvo zasahovat nemůže,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video