Bakterie Legionella | foto: Shutterstock

Jak zabíjí legionella. Experti radí odpouštět vodu a seniorům omezit sprchování

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je to paradox. Díky informacím polských úřadů mohou i zdejší zájemci sledovat téměř v přímém přenosu tamní epidemii legionelózy, neboli legionářské nemoci. V Česku však nejsou v žádné veřejně dostupné databázi aktuální počty úmrtí a obtížně se k nim dostávají i lékaři. Podle zjištění MF dnes u nás letos onemocnělo již téměř 200 lidí a 25 z nich zemřelo.

V Polsku nebezpečná bakterie legionella přivedla jen od půlky srpna do nemocnic asi 160 lidí – a devatenáct z nich již zemřelo. V menším Česku situace není tak dramatická, ale také přibývají nakažení i zemřelí.

Na zvýšený záchyt bakterií legionella upozornili v minulých dnech odborníci z Laboratoří Agel. „Onemocnění přibylo během prázdnin. Nejvíc záchytů jsme měli na střední Moravě. Zvláště ohroženi jsou pacienti s oslabenou imunitou, hlavně senioři, lidé s dalšími nemocemi, kuřáci či alkoholici, ale někdy i zdraví jedinci,“ řekla vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie Agel v Ostravě-Vítkovicích Hana Bílková Fránková.

Lidé s oslabenou imunitou by se podle odborníků neměli sprchovat, protože právě tehdy vdechují nejvíc vodního aerosolu. Pokud se nemohou koupat ve vaně, radí odborníci nosit roušku (FFP2).

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video