Světelný billboard je na budově umístěný vpravo nahoře. Řidiči přijíždějící ke křižovatce z centra města ho mají před očima několik set metrů. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Úřad povolil obrazovku u křižovatky tak, aby se lidé nemohli vyjádřit

  • 34
Umístění kritizované reklamní LED obrazovky u frekventované křižovatky Na Rondelu v Ústí nad Labem provázely podivné okolnosti. Stavební úřad vydal povolení tak, aby se k němu nemohla vyjádřit veřejnost. Tím podle lidí, kteří proti světelné reklamě u kruhové křižovatky protestují, úředníci porušili zákon.

Stavební odbor ústeckého magistrátu vydal k světelnému billboardu, proti kterému se postavila i dopravní policie, takzvaný územní souhlas. Ten lze však udělit jen u bezproblémových zařízení, pro jejichž provoz orgány státní správy nepožadují další podmínky.

V opačném případě se musí uskutečnit územní řízení, do něhož se mohou přihlásit například občanská sdružení.

"V tomto případě dle mého názoru stavební úřad porušil zákon. Vydal územní souhlas a stanovil v něm podmínky, což pokládám za paskvil, který zákon nepřipouští," tvrdí David Daduč z iniciativy Stop tunelům.

Stavební úřad při stanovení podmínek přihlédl ke studii stanovující nutnost regulovat jas reklamy na 16 procent jejího maximálního výkonu. Provozovatel navíc musí na prvních šest měsíců zkrátit reklamní spoty a zajistit, aby neoslňovaly.

"Obrazovka byla řádně povolena a má i dopravně-psychologický posudek," uvedl mluvčí magistrátu Karel Rouč (o umístění obrazovky zde).

Dadučovo tvrzení nyní prověřují právníci. "Pokud se náš názor potvrdí, podáme podnět ke krajskému úřadu," avizuje Daduč. Pokud by krajský úřad shledal vydaný územní souhlas jako nezákonný, může ho zrušit.

Nic jsem z toho neměl, říká místostarosta, který žádost podal

Žádost za provozovatele reklamy podával místostarosta ústeckého centrálního obvodu Michal Rožec z ČSSD. Ten odmítl, že by z toho měl nějaký profit.

"Vůbec nic jsem z toho neměl. Udělal jsem jen službu pro kamaráda, který mě o to požádal. Vyřizoval jsem to proto, že jsem místní," vysvětluje nestandardní postup Rožec.

Popřel také, že by usiloval o rychlejší vyřízení žádosti. "Než se všechno vyřídilo, uběhlo tři čtvrtě roku," prohlásil s tím, že pouze podal žádost a o její další náležitosti se nezajímal.

Blikající billboardy nevadí jen odborníkům na silniční provoz, ale i místním obyvatelům.

"Reklama nám svítí do kuchyně. Ptal jsem se sousedů a i jim to vadí," říká další člen iniciativy Stop tunelům Jan Kvapil. Podle jeho názoru je v Ústí "přebillboardováno". "Co se týče rozhodování o nich, vládne zde svévole," myslí si Kvapil.

Reklama dostala povolení těsně před novelou zákona

Reklama dostala povolení těsně před tím, než v září začala platit novela silničního zákona. Podle té už nelze u silnice I. třídy, která přes Rondel prochází, povolit vůbec žádný billboard.

"S umístěním billboardu jsme nesouhlasili. Je to nehodové místo," řekl šéf ústecké dopravní policie Karol Kočárek.

Místo, kde se světelná reklama nachází, je podle zákona zastavěným územím. Nevztahuje se tak na ni ochranné pásmo, které určuje, jak daleko smí být od silnice. V opačném případě by zařízení posuzoval krajský úřad, který by zřejmě tak vstřícný jako ústecký magistrát nebyl.

"Z mého pohledu by tam reklama být neměla," řekl již dříve Jiří Bárta z odboru dopravy krajského úřadu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video