Strážníci Městské policie. Ilustrační foto

Strážníci Městské policie. Ilustrační foto | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kvůli plagiátu přijde o bakaláře, tituly Mgr. a JUDr. mu vzít nemohou

  • 92
Bývalý velitel plzeňských strážníků Luděk Hosman, který opsal práci na plzeňských právech, přijde ze svých tří titulů pouze o nejnižší, bakalářský. Tituly Mgr. a JUDr. mu nejspíše zůstanou, protože je získal v rámci souběžného studia. Zároveň není jeho diplomová ani rigorózní práce k nalezení, a tak univerzita nemá možnost zkontrolovat, zda nejde rovněž o plagiáty.

Před čtrnácti dny média upozornila na to, že bakalářská práce dlouholetého šéfa městské policie a absolventa práv v Plzni Luďka Hosmana se nápadně podobá práci jeho bývalého nadřízeného.

Hosman se nejdříve nařčení bránil, pak ale jeho právník přiznal, že jde skutečně o plagiát. V úterý Hosman rezignoval na funkci velitele městských strážníků. - čtěte Velitel plzeňských strážníků rezignoval kvůli opsané bakalářské práci

Plzeňská právnická fakulta společně s rektorátem nyní řeší odebrání Hosmanova titulu Bc. Univerzita má v plánu požádat o pomoc advokátní kancelář. "My dáme advokátní kanceláři návrh na odebrání titulu Bc. a ona ho pak zformuluje tak, aby to bylo formálně správně," řekl iDNES.cz rektor Západočeské univerzity Josef Průša s tím, že předpokládá, že se Hosman proti odebrání titulu postaví, pravděpodobně se odvolá a případ půjde před soud.

Řápková se rozpomíná na své studium

Nejdříve se primátorka nemohla vzpomenout ani na jednoho vyučujícího, teď je sype z rukávu.

Jak to ale bude s tituly Mgr. a JUDr., které také na fakultě získal? O kvalitě prací, které mu k nim dopomohly, se veřejnost asi nikdy nic nedozví. Po Hosmanově diplomové a rigorózní práci se totiž slehla země. Stejně jako po práci chomutovské primátorky Ivany Řápková či bývalého premiéra Stanislava Grosse.

V univerzitní knihovně je k nalezení pouze Hosmanova bakalářská práce, kterou obhajoval v květnu roku 2002. Zbylé dvě hledalo vedení fakulty na katedře veřejné správy, kde je Hosman psal. Ani jednu z prací ale nenašli. Diplomovou práci obhájil tři roky po bakalářské, rigorózní až po roce 2006. Minimálně ta by tedy v knihovně měla být, protože od roku 2006 mají vysoké školy povinnost závěrečné práce zveřejňovat.   

Malá naděje je už pouze u diplomové práce. "V knihovně není ani na katedře. Teď čekáme ještě na vedoucího práce, jestli ji nemá doma. Pokud ne, zbývá jediné, a to požádat pana Hosmana, aby nám ji dal," řekl iDNES.cz odborný asistent Petr Bezouška, který stál na počátku plzeňské kauzy, když našel opsané desítky stran v práci proděkana Ivana Tomažiče.

Jestli bude Hosman ochotný obě práce fakultě dodat, je však otázkou. Donutit ho k tomu nikdo nemůže. Redakci iDNES.cz se Hosmanovo vyjádření nepodaří získat.

Rektor Průša: Na fakultě byl binec

I když fakulta odebere Hosmanovi titul Bc., jeho dva zbylé tituly to nijak neohrozí. Hosman totiž studoval paralelně tříleté bakalářské a zároveň pětileté magisterské studium. Bakalářský titul tedy v jeho případě nebyl podmínkou pro získání titulu Mgr.

"Byl přijat na tříletý studijní program Právo a právní specializace a ve druhém ročníku si požádal, aby mohl studovat pětiletý magisterský program Právo a právní vědy, povolili mi to a on od třetího ročníku studoval souběžně dva studijní programy," řekl iDNES.cz rektor Průša s tím, že takových studentů bylo na fakultě více.

Důvodem bylo podle Průši to, že na tříleté bakalářské nenavazovalo dvouleté magisterské studium. "Je tam binec, neexistuje tam strukturované studium," řekl iDNES.cz Průša.

Rektor zároveň uvedl, že po přezkoumání Hosmanova studia komise nenašla žádné zádrhele. "Jeho studium je formálně v pořádku," dodal Průša. Jediné, co by tak jeho zbylé tituly mohlo ohrozit, jsou ztracené závěrečné práce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video