Mnichovská konference, zleva Neville Chamberlain (Británie), Edouard Daladier...

Mnichovská konference, zleva Neville Chamberlain (Británie), Edouard Daladier (Francie), Adolf Hitler (Německo), Benito Mussolini a Galeazzo Ciano (Itálie) během podpisu Mnichovské dohody | foto: ČTK

KVÍZ: Jak znáte události kolem Mnichovské dohody?

  • 16
Před 85 lety podepsali představitelé čtyř evropských mocností dohodu o postoupení části československého území Německu. Dohoda znamenala podle historiků faktický počátek druhé světové války. Co si o této události pamatujete? Vyzkoušejte si náš kvíz.

Dohoda byla také završením meziválečné činnosti Sudetoněmecké strany Konráda Henleina v Československu a vyvrcholením Hitlerových snah rozbít demokratické Československo, což bylo jedním z jeho postupných cílů k ovládnutí Evropy.

Mnichovská dohoda je podle historiků příkladem politiky ústupků, tzv. appeasementu.

KVÍZ: Jak znáte události kolem Mnichovské dohody? Otestujte se ZDE

Dohoda byla zpočátku vydávána za akt zajišťující Evropě mír. Rozhodnutí britských a francouzských politiků (fašistická Itálie byla spojencem nacistického Německa) však podle hodnocení historiků bylo krátkozraké a de facto umožnilo pozdější vojenské úspěchy wehrmachtu při dobývání Evropy - Hitler totiž bez boje získal klíč k zemi, jejíž vojenský potenciál a vyspělý průmysl patřil ke špičkám tehdejšího světa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video