(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Kvalita života v Česku se zlepšila, žebříček tradičně vede Norsko

  • 148
Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila v kvalitě života, přesto se v pravidelném žebříčku společnosti Deloitte propadla o čtyři pozice na šestadvacáté místo. První skončilo již tradičně Norsko, tabulku uzavírá Středoafrická republika.

V hodnocení společnosti Deloitte, jež vychází z údajů o stavu společenského a ekonomického rozvoje a úrovně životního prostředí, získala letos Česká republika 84,66 bodu ze sta. Mírně si tak polepšila oproti loňskému výsledku 84,22 bodu.

Země s nejvyšší kvalitou života

1. Norsko
2. Island
3. Švýcarsko
4. Dánsko
5. Finsko
...

25. USA
26. Česko
27. Estonsko

Česko se tak umístilo těsně za USA, ze Střední a Východní Evropy je na tom lépe jen Slovinsko na dvaadvacátém místě. Polsko skončilo dvaatřicáté a Slovensko ještě o tři pozice níže. Vedle vítězného Norska tvoří trojici zemí s nejvyšším skóre také Island a Švýcarsko. Mezi země s nejhorším skóre patří i Čad nebo Afghánistán (celý žebříček najdete zde).

Dlouhodobě nejlépe je na tom Česká republika se základními lidskými potřebami a lékařskou péčí, úrovní pitné vody, hygieny a přístřeším, výrazně se však u nás zhoršil ukazatel vnímané osobní bezpečnosti a přístup k vyššímu vzdělání. Naopak mírné zlepšení zaznamenala statistika, co se týče úrovně tolerance, lidských práv i osobní svobody.

INFOGRAFIKA: Index kvality života

Česká republika si polepšila také ekonomicky. Hrubý domácí produkt na obyvatele s ohledem na paritu kupní síly se zvýšil od loňska o 958 dolarů (zhruba 20 900 korun) na 31 339 dolarů (683 300 korun). K horšímu umístění Česka v žebříčku ale přispěla skutečnost, že porovnával o osmnáct zemí více než loni. Do statistik navíc přibyly i nové země jako Lucembursko a Singapur.

Země s nejnižší kvalitou života

142. Demokratická republika Kongo
143. Eritrea
144. Afghánistán
145. Čad
146. Středoafrická republika

„Posun v některých ukazatelích souvisel se změnami metodologie, například zahrnutím ukazatele finanční dostupnosti bydlení, v jiných se jednalo o mírné posuny ve veřejném mínění. Například ukazatel vnímané kriminality se zhoršil o jeden stupeň z pěti, ačkoliv policejní statistiky žádnou podstatnou změnu nezaznamenaly,“ uvedl k výsledkům indexu prezident Deloitte ČR Josef Kotrba.

Zlepšuje se podle vás kvalita života v Česku?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 27. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 2132
Ne
Ne 244
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video