Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová je natolik rozzlobená, že může zbořit vládu.

Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová je natolik rozzlobená, že může zbořit vládu. | foto: René Volfík, ČTK

Kuchtová pohrozila, že zelení mohou opustit vládu

  • 534
Dosluhující ministryně školství Dana Kuchtová pohrozila, že její Strana zelených může opustit vládní koalici. A to v případě, že premiér Mirek Topolánek odmítne jmenovat novým ministrem jejího kandidáta Dušana Lužného.

Spor o křeslo ministra školství může nakonec skončit pádem nynější vlády, ukázalo vystoupení exministryně Dany Kuchtové v televizi Prima.

Způsob, jakým mluvila, jasně naznačoval, že může nakonec celou koalici skutečně zbourat.

"I toto hrozí," odpověděla Kuchtová na otázku moderátora, zda případně navrhne vedení své strany odchod z vlády, pokud premiér odmítne jejich kandidáta. - více zde

Kuchtová sice tvrdila, že nechce takovým odchodem hrozit, přitom ale bylo zřejmé, že spor o šéfa resortu bere velmi emotivně a osobně.

"Premiér a koaliční partneři by měli raději ocenit, jak vstřícně jsem se zachovala při odchodu z ministerstva. Místo toho se chovají hůř než opozice," stěžovala si viditelně rozčilená Kuchtová. - více zde

A hned vzápětí vyčetla velmi ostře soupeřce ve studiu, šéfce poslanců KDU-ČSL Michaele Šojdrové, čtyřicetiletou přítomnost lidovců v Národní frontě s komunisty.

Odrazovým můstkem k celé přestřelce bylo téma Dušana Lužného, jehož Kuchtová jako svého bývalého náměstka vehementně prosazuje na post ministra.

Šojdrová je proti Lužnému, přidala se také ke kritikům, kteří na něj útočí, protože pozměnil název své diplomové práce. Vypustil z něj slova o marxismu-leninismu. - více zde

Dana Kuchtová přesto trvá na tom, aby právě jeho zelení na ministra prosazovali. Sama je přitom místopředsedkyní SZ, ve straně má velký vliv, zejména křídlo kolem Matěje Stropnického ji jednoznačně podporuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video