Příští pondělí bude v Česku státní smutek k uctění památky senátora Kubery

  • 50
K uctění památky zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery bude pondělí 3. února dnem státního smutku. O rozhodnutí kabinetu informoval na Twitteru Úřad vlády. Počítá se s vyvěšením vlajek na úředních budovách na půl žerdi.

Ve stejný den se uskuteční smuteční shromáždění k uctění Kubery v Krušnohorském divadle v Teplicích a pietní shromáždění v pražském Rudolfinu.

Prezident Miloš Zeman udělí při této příležitosti Kuberovi Řád bílého lva, informoval Pražský hrad.

Kubera, který zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

Naposledy byl státní smutek vyhlášen loni 12. října na den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Předtím se tak stalo po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Třídenní státní smutek platil od 21. do 23. prosince 2011.

Podobu státního smutku neupravuje žádný zvláštní zákon. Předpis o užívání státních symbolů pouze uvádí, že se vyvěšuje státní vlajka na znamení smutku na půl žerdi. Vládní usnesení ukládá ministrům, hejtmanům, primátorům, starostům a dalším vedoucím úřadů, aby vyvěšení vlajek na půl žerdi zajistili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video