Krize Grossovy vlády na obzoru

  • 7
Kalousek nemívá špatné nápady. V politice se pohybuje s mazaností noční šelmy. Jeho vzpoura proti Grossovým aférám je jemný výkon nočního vidění: ohmatá terén, vyzkouší kolegy, slušně vynechá komunisty, aniž se zaváže k tomu či onomu.

Bude další vývoj a KDU-ČSL včas zaujme toto nebo jiné stanovisko. Bude jednání parlamentních předsedů, aby se uchránila pověst státu - co si pod tím představit? Především jde o pověst KDU-ČSL a Kalouska.

Jak to udělat, aby tyto dvě důležité lidovecké hodnoty nebyly Grossovými skandály dotčeny. Zůstat ve vládě, jít z vlády, volby, nová koalice? O pověst státu tolik nejde: bude se znovu dělit moc.

Bod jedna Kalousek splnil. Od Grosse se distancuje, aniž by se distancoval. Bod dva: o čem bude jednání hlav koalice? Aby se Gross vykroutil lépe a přesvědčivěji? To asi stěží. Výměna za jiného socialistu? Eskalovat tak grotesku donekonečna? Kalouskův bod dva je jasný: vytvořit situaci, v níž lidovci nenesou politickou odpovědnost za události, zato je dokážou řešit.

Bod tři: o čem se mají radit s předsedou opozice? Ta má jediné téma: volby teď. Topolánek nepotřebuje Grosse dostávat z úzkých. Grossovi zbyl jediný (podezřelý) spojenec: KSČM. A ten mu vzkazuje: Už je, Grossi, pozdě. S US, pro její ubohost a zjevné vyžírkovství, nepočítá nikdo. Gross, jako každý, kdo padá, je slepý: Jestli chce Kalousek jít, ať jde.

Vládní krize je na obzoru. Kalouskovy koaliční i parlamentní debaty mohou mít jediné vážné téma: předčasné volby. Bez nich je situace těžko řešitelná, volby pomohou všem a nakonec zkrátí i Grossovo trápení. Pro ODS jsou výhodné. Výhodné jsou i pro KDU-ČSL a komunisty. US zmizí, ČSSD má teď před sebou jen špatná řešení.

Až bude po všem, uvidíme, že Grossův byt byla pouhá rozbuška, která pád koalice jen zrychlila. Její rozklad však vězí v dlouhodobých nevýkonech celé koalice - za Špidly i za Grosse. Kalouskovo hřmění možná zas utichne. Ale odložit krach, to je pro koalici nejhorší řešení: být v tom až po dýchací orgán.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video