Předávání cen Křišťálová lupa 2016 (1. prosince 2016).

Předávání cen Křišťálová lupa 2016 (1. prosince 2016). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Křišťálovou Lupu za zpravodajství má DVTV. Portál iDNES.cz skončil druhý

  • 114
Už pojedenácté se ve čtvrtek udělovala Cena českého internetu Křišťálová Lupa. V kategorii Zpravodajství obhajoval své desetinásobné prvenství portál iDNES.cz. Letos poprvé se však musel spokojit s druhou příčkou, vítězství si odnesl video projekt DVTV.

V kategorii zájmových webů soutěžila také redakce vědecko-technického webu Technet.cz, i jí však vítězství uniklo. V jedenáctém ročníku se do hlasování zapojil rekordní počet lidí, téměř 80 tisíc hlasujících.

DVTV je projekt moderátorské dvojice Martina Veselovského a Daniely Drtinové a editora Jana Rozkošného, který dodává videoobsah vydavatelství Economia.

„Gratulujeme DVTV. I když jsme tentokrát v anketě neuspěli, jedeme dál. Nejdůležitější je pro nás stále plnoformátové zpravodajství. Budeme i nadále vydávat na 300 článků denně, rozvíjet magazíny i video obsah. A vítězi přejeme, aby cenu stejně jako iDNES.cz ještě alespoň devětkrát obhájil,“ řekla šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová.

V jedenáctém ročníku se do hlasování zapojil rekordní počet lidí. „Máme téměř 80 tisíc hlasujících, což je nárůst meziročně o 56 procent,“ uvedl organizátor ankety a jeden z moderátorů Ján Simkanič.

Ve všech předchozích ročnících pokaždé vyhrál portál iDNES.cz. Sbíral vítězné sošky v kategorii Média - všeobecná (2009 a 2010), v ostatních letech vítězil v kategoriích Obecné zpravodajství (2006-2007) či Zpravodajství (2008, 2011-2015).

Výsledky Křišťálové Lupy 2016 najdete zde

Ocenění za nejlepší projekt letošního roku získala společnost Avast za koupi nizozemského konkurenta AVG. Prvenství si odnáší i v kategorii Globální projekty českých tvůrců a do třetice zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš získali ocenění Osobnost roku.

Cenu v kategorii E-commerce inspirace získala služba zprostředkování půjček Zonky, vítězství v kategorii Obsahová inspirace může slavit ministerstvo kultury na Twitteru a marketingovou inspirací byla vyhlášená 1. liga ePojisteni.cz. Své prvenství v kategorii Internetové obchodování již počtvrté v řadě obhájila Heureka.cz. Anticena byla od odborné poroty udělena za cenzuru internetu v hazardním zákoně.

Zvláštní cenu serveru Lupa.cz za prosazování otevřených dat získali Jakub Mráček, Benedikt Kotmel a Michal Kubáň. Letos poprvé generální partner ankety, Česká spořitelna, udělil ocenění Inspirace roku, a to projektu LidskáSíla.cz.

Pořadí hlasování v kategorii Zpravodajství

1. DVTV - Projekt, který dodává videoobsah vydavatelství Economia.

2. iDNES.cz - Zpravodajský portál vydavatelství MAFRA.

3. Novinky.cz - Zpravodajský web provozovaný společnostmi Borgis a Seznam.cz.

4. ČT24 - Web zpravodajského kanálu České televize.

5. Aktuálně.cz - Zpravodajský web společnosti Economia.

6. Deník.cz - Zpravodajský portál deníků vydavatelství VLTAVA-LABE-MEDIA.

7. HlidaciPes.org - Projekt originálního a investigativního zpravodajství Ústavu nezávislé žurnalistiky.

8. E15.cz - Zpravodajský web vydavatelství CN Invest.

9. Ihned.cz - Zpravodajský web vydavatelství Economia.

10. Zpravy.rozhlas.cz - Zpravodajský web Českého rozhlasu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video