Žhářství v Gutech, Kajínek na svobodě a další strhující příběhy roku 2017

  • 16
Tragické osudy lidí, kteří se bez vlastního přičinění stali obětí něčí zvůle, důsledky nepochopitelné touhy po ničení či pozadí vražd, po celý rok 2017 mapovali reportéři MF DNES Artur Janoušek a Václav Janouš. Nejdramatičtější momenty, s nimiž se setkali, popsala MF DNES v devíti stručných, avšak strhujících příbězích.

Vrazi, oběti, hrdinové Žhář si chtěl vyřídit účty s Bohem

Dřevěnou stavbu z 16. století zapálili zkraje srpna tři mladíci vybavení čtyřmi...

Dva sedmnáctiletí chlapci z Frýdku-Místku a osmnáctiletý ze Sviadnova podpálili na začátku srpna historický dřevěný kostel z 16. století v třinecké části Guty.

Rodiče hlavního strůjce absolutně jeho žhářský čin nechápali. Sami jsou věřící, pravidelně chodí do kostela a jejich syn byl do té doby bezproblémový. Byl ale vážně nemocný, a podle rodičů tak mohla být motivem pomsta či zkrat.

Chlapci si nicméně podpálení dřevěné historické stavby dobře naplánovali. Koupili čtyři lahve s benzinem, domluvili si odvoz na místo a kostel zapálili.

Dva mladíky policisté okamžitě dopadli, dva jsou dodnes ve vazbě, třetí – řidič – na svobodě. Lidé dnes organizují sbírku na stavbu repliky historického kostela. Jeho hodnota byla nevyčíslitelná, shořel kompletně do základů. Stát zůstal jen kříž před vchodem, jehož plameny ušetřily.

Vrazi, oběti, hrdinové Počkejte si ještě minutu!

Jedenadvacetiletá brunetka Veronika Trojanová se právě vracela z noční. Na zastávce v Huntířově na Děčínsku vystoupila z autobusu a po přechodu kráčela přes silnici. Domů to měla sotva dvě stě metrů. Odjíždějící autobus jí dal přednost, auto v protisměru už ne. Náraz byl tak silný, že dívka přeletěla dopravní značku a tvrdě dopadla na silnici. Byla v bezvědomí, měla přelomenou holeň, pánev a frakturu lebky.

Letecká záchranná služba.

Bylo přesně 6:57, když letečtí záchranáři v Ústí nad Labem dostali informaci o nehodě. Ihned nastartovali vrtulník. Provozní doba letecké záchranky sice začíná až v 7:00, ale lékaři, zdravotníci, piloti a mechanici bývají na stanici už půl hodiny předtím, aby zkontrolovali stroj a veškeré vybavení. Od země se odlepili v 6.59. Do Huntířova přiletěli včas, dívka prodělala několik operací a zázračně se zotavila. Jenže ministerstvo zdravotnictví odmítlo let proplatit, protože vrtulník vzlétl o minutu dříve, než měl.

Když s ní reportéři MF DNES stáli na témže přechodu letos v březnu, byla trochu rozechvělá. To místo na ni silně působilo. A nejen kvůli samotné nehodě. „Opravdu pro mě letěli moc brzo?“ zeptala se posmutněle. Ministerstvo zdravotnictví nakonec rozhodlo, že bude proplácet lety i mimo stanovenou dobu. A to i zpětně. Ale jen ty letošní - do Huntířova pro Veroniku letěl vrtulník loni v prosinci.

Vrazi, oběti, hrdinové Báli jsme se ho. A potom zmizela

Dvanáctiletá Míša Muzikářová z Ústí nad Labem loni na začátku ledna beze stopy zmizela. Dodnes ji policie nenašla, třebaže ji hledali policisté, hasiči i stovky dobrovolníků.

Michaela Patricie Muzikářová, pohřešovaná školačka

Policie od počátku ze zmizení dívky podezřívala bývalého přítele matky Otakara S. Reportéři MF DNES vyzpovídali jeho bývalou manželku. Vyprávěla o tom, jak i její dceru údajně osahával. Policisté jej několikrát vyslýchali a vzali na detektor lži. Nic při pátrání nepomohlo. Otakar S. se po několika týdnech oběsil. A s ním zřejmě nenávratně zmizela i odpověď na otázku: „Co je s Míšou?“

Vrazi, oběti, hrdinové Volá nejslavnější vězeň

Volá téměř na minutu přesně, jak slíbil. „Dobrý den, tady Kajínek. Jiří Kajínek,“ řekne stroze. Divná a mrazivá věta. Volá nejslavnější český vězeň, abychom se domluvili, kde se sejdeme na rozhovor.

JIří Kajínek při rozhovoru pro MF DNES (25.5.2017)

Domluvit se s Kajínkem bylo pár dnů po jeho propuštění jednoduché. Stačilo vypátrat, kdo je jeho tajemná přítelkyně, které říká „paní doktorko“, zjistit její bydliště a vyrazit za ní. Do Brna. „Když už jste vážili tu cestu a já nemůžu odmítat novináře ani lidi, protože by to nebylo slušné, tak za půl hodiny v pizzerii,“ říká Kajínek.

Užívá si, že je pro mnohé hvězdou. Rozhovor snad stokrát někdo přeruší s prosbou, zda se může s Kajínkem vyfotografovat. On ochotně souhlasí a poslušně si stoupá, aby jej ten druhý mohl obejmout okolo ramen. Je to vlastně jedna velká show.

Vrazi, oběti, hrdinové Tak kdo je tady vlastně parazit?

Poslanec Svobody a přímé demokracie Lubomír Volný koupil v romském ghettu v Ostravě dva domy. Oba pronajímá sociálně slabým za vysoké nájemné.

Když MF DNES upozornila, že jeho strana hlásá boj proti parazitům a on sám přitom parazituje na systému, hájil se, že mu nezbylo než domy sociálně slabým pronajmout. A doplnil, jak by označil lidi, kteří takto podnikají. „Hodnocení lidumil se širokým srdcem je na místě.“

Jeden z domů poslance SPD Lubomíra Volného v ostravském Přívozu (31. října 2017)

Vrazi, oběti, hrdinové Mami, tati, já tam nechci!

Pěstouni Milan a Věra Jírovi z České Lípy se už šest let snaží získat do péče chlapce Vladimíra. Měli ho od jeho šesti let, než úřady rozhodly, že péči o něj nezvládají, a poslaly ho do dětského domova. Zakázaly jim ho vídat. Na názor se chlapce nikdo neptal. Sdělil ho sám. „Mami, tati! Já tam nechci,“ napsal do komiksu, který vytvořil první den v ústavu. „Ňák tě odsud dostanu,“ odpovídá kreslená Věra Jírová.

V ústavu je už šest let.

Vrazi, oběti, hrdinové Zabila jsem dítě? Třeba za to může boule

Přestože matka z Brna dostala za vraždu novorozence patnáctiletý trest, žije na svobodě a může se starat o další dvě děti. Na policii nemluvila, před soudem také ne. Reportéři znali jméno a věděli, že bydlí někde v Brně. Obcházeli azylové domy a charity. Zbytečně. Až získali adresu trvalého bydliště. Tam sice nebydlela, ale pomohla sousedka. Poradila, kde bydlí její sestra – ta sdělila hledanou adresu v pavlačovém domě v ghettu.

Obžalovaná žena seděla v kuchyni, zapálila si a začala vyprávět. Možná potřebovala někomu říct svou verzi, možná se jen cítila ve svém prostředí klidněji než na policii nebo před soudem.

Navrhovala různé verze toho, proč mělo dítě proraženou lebku, pohmožděný mozek a umíralo desítky minut. „Když se chlapeček narodil, měl vzadu na krku velkou bouli. Třeba zemřel kvůli tomu,“ přemýšlela. Ublížit miminku prý mohl roční syn – často skákal do postýlky a dítě štípal. Nyní čeká své čtvrté dítě. Zda půjde do vězení, rozhodne odvolací soud.

Vrazi, oběti, hrdinové K moři se těšila už od dětství

Šestatřicetiletá žena letos v létě vyrazila s přítelem a synem do egyptské Hurghady. Velmi se těšila, naposledy byla u moře jako malá holka s rodiči. Den před návratem z Egypta se na pláži objevil islámský fanatik s nožem. Vrhl se na ni jen proto, že nebyla zahalená, že měla na sobě plavky.

Ostraha hotelu Zahabia dokázala útočníka zpacifikovat. Posléze si ho přebrala policie (14. července 2017).

„V první chvíli si myslela, že je to masér nebo prodavač, který něco nabízí. Jenže on ji okamžitě bodl,“ líčil její bratr Aleš krátce po útoku.

Zatímco ministerstvo zahraničí tvrdilo, že „žena má lehce poraněnou nohu“, rodina měla jiné zprávy. „Utrpěla asi šest bodných a řezných ran na hrudi, krku a zádech,“ popsal Aleš. Nejprve se její stav lepšil, pak došlo k náhlému obratu. „Měla vysokou horečku, přestala mluvit, je v kritickém stavu a lékaři ji udržují v umělém spánku. Pořád doufáme, nic jiného nezbývá,“ říkal a stěží zadržoval slzy.

Pár hodin nato ale jeho sestra zemřela.

Vrazi, oběti, hrdinové Bolest vybraná na pět životů dopředu

„Nevěřím, že bychom ještě někdy zažili takovou tragédii. Statisticky máme tak na pět životů vybráno,“ říká ironicky Martin Hadrávek, devětatřicetiletý podnikatel z Horusic na jihu Čech, který přežil brutální přepadení jejich firmy čtveřicí Ukrajinců.

Martin Hadrávek v rodinné dílně v Horusicích u Veselí nad Lužnicí.

Na rozdíl od otce a strýce, které pachatelé ubili železnými tyčemi. První dva Ukrajinci stojí před soudem, další dva jsou na útěku. Hadrávkovi jsou mezi veteránisty vyhlášení jako výrobci výfuků. Po tragédii firma dál funguje. Hadrávek junior nechtěl nechat tátovu práci zemřít, proto už po měsíci znovu vyráběl. Říká, že hlavní je nenechat se zlomit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video