Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík | foto: Dan Materna, MAFRA

Z vlády vyhozený Kremlík píše knihu, o privatizaci i reálném rozložení moci

  • 52
Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík chce v knize, kterou píše, popsat reálné rozložení moci v zemi, ještě než se stal premiérem současný premiér Andrej Babiš. „Začínám rokem 1999. Fond národního majetku, privatizace, Unipetrol, energetika, plynárenství... Ty jsem měl nakonec na starosti jako šéf sekce strategických privatizací,“ napsal na Facebooku Kremlík.

Muž, kterému v lednu zlomila ve vládě vaz zpackaná zakázka na informační systém na e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun, začal svou profesní kariéru, když mu byl dvacet sem let, jako právník ve Fondu národního majetku a působil tam právě v letech, když menšinová vláda ČSSD pod vedením Miloše Zemana rozhodovala například právě o privatizaci petrochemického holdingu Unipetrol, v němž stát držel 63 procent.

„Nebojte, nebude to jen vážné,“ napsal na sociální síti Kremlík. Slibuje, že jeho kniha bude i trochu detektivka. „Určitě popisuji stínohry a reálné rozložení moci v této zemi... tak jak jsem ho vnímal já. Bude to takový vážný i trochu humorný pohled za oponu... Už teď po mě mnozí chtějí vědět o čem píši,“ uvedl Kremlík, který byl ještě minulý měsíc ministrem dopravy v Babišově vládě.

Sociálnědemokratická vláda v roce 2001 v době opoziční smlouvy s ODS, když Kremlík působil ve Fondu  národního majetku, rozhodla o prodeji státního podílu v Unipetrolu za 11,7 miliardy korun holdingu Agrofert současného premiéra Babiše. Nakonec ale Babiš petrochemický gigant odmítl koupit.

Když další, už koaliční vláda ČSSD, lidovců a Unie svobody rozhodovala znovu o privatizaci Unipetrolu, Kremlík nejprve v roce 2002 krátce pracoval na Úřadu vlády a poté byl do roku 2006 ředitelem sekce v Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Babiš se po vyhazovu Kremlíka z vlády rozhodl, že už nebude hledat na post ministr dopravy dalšího člena vlády, ale „dvojministrem“ se stal Karel Havlíček, který řídí jak ministerstvo průmyslu a obchodu, tak dopravy.

Karel Havlíček převzal ministerstvo dopravy 24. ledna:

24. ledna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video