Kraus: Premiérem by mohl být Kohout

  • 267
ČSSD poprvé nahlas oznámila, kdo by mohl být novým premiérem. Šéf poslanců sociální demokracie Michal Kraus potvrdil MF DNES, že strana uvažuje o českém velvyslanci při EU Janu Kohoutovi. S Krausem o tom hovořil Stanislav Gross, okruh možných kandidátů je prý ale širší.

PŘÍLOHA: VLÁDNÍ KRIZE
jak jí rozumět ■ co bude

Předseda vlády Stanislav Gross dříve Jana Kohouta navrhl prezidentovi jako náhradu za odcházejícího ministra zahraničí Cyrila Svobodu (KDU-ČSL).

O velvyslanci jakožto novém premiérovi se v kuloárech Sněmovny hovoří už delší dobu, ČSSD ale až dosud nechtěla jeho jméno oficiálně potvrdit.

Jan Kohout se také odpoledne setkal s Grossem a ČTK později přiznal, že se s předsedou ČSSD skutečně bavil o tom, že by ho mohl vystřídat v předsednickém křesle.

"Je to jedna z variant. Výsledek záleží na tom, jak dopadne sobotní zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD a k čemu povedou jednání s partnery, KDU-ČSL a Unií svobody," řekl Kohout.

Michal Kraus MF DNES řekl, že Kohout je jedním z možných kandidátů na premiéra, o nichž se momentálně v ČSSD diskutuje. "Ten okruh je ale širší," dodal.

Stanislav Gross ve čtvrtek uvedl, že uvažuje o vlastní demisi. Přechodná, poloúřednická vláda by podle něj měla vzniknout na základě podpory tří stran bývalé koalice.

Předsednictvo ČSSD se shodlo, že v kabinetu by neměly zasednout špičky koaličních stran. Lidovci už ale řekli, že o tom, koho do vlády vyšlou, si rozhodnou sami. - více zde

"Unie svobody vítá současná stanoviska ČSSD umožnit demisi vlády a ukončení politické krize. Unie svobody je připravena jednat o všech návrzích, které povedou k ukončení politické krize a budou založeny na podpoře demokratických stran v poslanecké sněmovně. Vše ostatní je otázkou pro další jednání," uvedla tisková mluvčí US-DEU Libuše Hebelková.

KDO JE JAN KOHOUT

Čtyřiačtyřicetiletý diplomat nahradil v květnu 2004 ve funkci českého velvyslance při EU Pavla Teličku, který se po vstupu Česka do EU stal komisařem EU. Kohout předtím pracoval jako první náměstek ministra zahraničí. Cyril Svoboda o něm řekl, že je to "schopný a pracovitý úředník".

Kohout má bohaté zkušenosti s evropskou administrativou, angažoval se také v evropském konventu, kde často zastupoval Jana Kavana. Nemá ovšem zkušenosti s politikou. Je sice členem ČSSD, ale ve straně nezastává vysokou funkci.

Ačkoli to jeho oficiální životopis na webu ministerstva zahraničí neuvádí, v tisku se objevily informace, že byl na sklonku 80. let členem komunistické strany. Podle časopisu Týden dokonce studoval na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů. (zdroj: ČTK)

Jan Kohout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video