Prezident Miloš Zeman s rodinou na audienci u britské královny Alžběty II.

Prezident Miloš Zeman s rodinou na audienci u britské královny Alžběty II. | foto: Profimedia.cz

Zeman truchlí nad královnou, čeští politici připomínají službu monarchii

  • 76
Ve čtvrtek večer zasáhla svět tragická zpráva o úmrtí britské královny Alžběty II. Na situaci reagují i čeští politici. Prezident Miloš Zeman zprávu přijal s hlubokým zármutkem. „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,” uvedl ve svém prohlášení. Na osobní setkání vzpomenuli expremiér Andrej Babiš a exprezident Václav Klaus.

„Pro mě osobně bylo setkání s Jejím Veličenstvem v červnu roku 2017 jedním z nejsilnějších momentů mého působení v prezidentském úřadu,“ uvedl dále prezident v kondolenci.

Na tragickou zprávu reagoval i premiér Petr Fiala. Ten kondoloval Británii na Twitteru i v angličtině. „Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Posílám srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Commonwealthu,“ napsal na sociálních sítích.

Na své osobní setkání se zesnulou panovnicí vzpomenul bývalý premiér Andrej Babiš, který vyjádřil nad úmrtím královny Alžběty II. hlubokou lítost. „Měl jsem tu čest ji poznat v roce 2019 v Portsmouthu na poctě válečným veteránům. Bylo pro mě ctí jí být představen, měla vždy můj nejhlubší respekt,“ napsal na sociálních sítích a připojil společnou fotku.

Mnoho politiků vnímalo britskou královnu Alžbětu II. jako symbol řady ušlechtilých vlastností, stability nebo kontinuity mezi minulostí a současností.

„Odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství. Moje myšlenky jsou s královskou rodinu i občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce,“ napsal ministr zahraničí Jan Lipavský a vyjádřil nad úmrtním britské královny hluboký zármutek.

Upřímnou soustrast britské královské rodině a celému Spojenému království vyjádřil i předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Královna Alžběta II. byla symbolem kontinuity a stability. Král Charles má před sebou nyní náročný úkol,“ dodal.

Britská královna Alžběta II. s Václavem Havlem a Milošem Zemanem na recepci na Pražském hradě na počest britského královského páru při jeho návštěvě Česka v roce 1996.

S královnou se rozloučil i bývalý prezident Václav Klaus, který se s britskou panovnicí osobně setkal několikrát, naposledy v roce 2007. „Byla celým svým životem, svým obdivuhodným chováním, šarmem, noblesou, svou mimořádnou rozumností a odolností proti všem novostem moderní doby nejen konstantou našich životů, ale i symbolem světa odcházejícího, který je v současnosti atakován ze všech stran. Bude i nám chybět,“ napsal a rovněž přidal společnou fotografii.

Zemřela Alžběta II. Královna vládla 70 let, zažila 15 britských premiérů

Ke skonu královny se vyjádřil i ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Vždy jsem choval velké sympatie ke Spojenému království a měl jsem tu čest reprezentovat českou vládu na recepci u příležitosti posledních oficiálních oslav narozenin Jejího Veličenstva,“ reagoval na tragickou zprávu.

Královna Alžběta byla podle jeho slov neodmyslitelnou součástí obrazu Spojeného království jako důstojné, přátelské země. „Byla pojítkem mezi minulostí a současností, byla symbolem i idolem. Upřímná láska Britů k jejich královně byla srozumitelná i nám,“ doplnil Bartoš a současně dodal:

„Smrt královny Alžběty je pro Británii koncem jedné dlouhé éry a je to událost, která zasáhne celý svět. Velice osobně zasáhla i mne.“

Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek rovněž reagoval slovy, že královna Alžběta II. symbolizovala jistotu a důstojnost. „Královna Alžběta II. věděla, co je její rolí a tu vždy s grácií sobě vlastní plnila. Jedna velká etapa historie končí, ale v jejím případě bude zapsána zlatým písmem,“ reagoval na tragickou zprávu.

Hluboce zarmoucen úmrtím je i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vzorem silné, pokorné a oddané služby

S obdivem k zesnulé britské královně se s ní loučí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Její královská výsost Alžběta II. zůstane v paměti všech jako vzor oddanosti panovníka své zemi a podřízení blahu a potřebám své země. Obdivovala jsem ji,“ napsala na Twitteru. „Moje myšlenky a účast patří všem členům rodiny i občanům Velké Británie a Commonwealthu,“ dodala.

„Myslím, že královna byla, je a bude pro mnohé inspirující ženou. Odpočívejte v pokoji,“ reagovala na Twitteru místopředsedkyně Sněmovny za hnutí STAN Věra Kovářová.

Rekordmanka ve vládnutí, jistota i prababička. Jak šel čas s Alžbětou II.

Lítost ke smrti královny vyjádřila také ministryně obrany Jana Černochová. „Královna Alžběta II. byla a navždy zůstane vzorem silné, pokorné a oddané služby vlastnímu národu. Je obdivuhodné, jak dokázala reflektovat proměnu světa i své země, udržet jednotu národa a obětovat své já pro svůj lid.,“ napsala s tím, že myslí na její blízké a také na všechny Brity a občany Commonwealthu.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana bude dnešní den jeden z těch, „kdy si budeme pamatovat, kde jsme byli, co jsme dělali, když jsme se tu zprávu dozvěděli“. „Královna Alžběta II. byla nositelkou noblesy, elegance, symbolem poválečné Británie a jejich nejlepších tradic,“ dodal v kondolenci britské královské rodině.

Jak veliký kus historie britská královna sama zažila připomněla místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová. „Britská královna Alžběta II. zahájila svou vládu za 2. mandátu W. Churchilla a zemřela v době ruské agrese proti Ukrajině. Sama řekla: „Žila jsem dost dlouho, abych viděla, že nic příliš dlouho nezůstává stejné“. 70 let sloužila vlasti a nyní jí celý svět přeje pokojné spočinutí,“ uvedla.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video