Kraj se nemusí bát nájemného

Brno - Jihomoravskému kraji podle přednosty okresního úřadu Brno-venkov Vladislava Růžičky nehrozí, že by po Novém roce musel platit státu nájemné za užívaní budovy na Žerotínově náměstí v Brně. Sídlo kraje zatím patří státu a kraj má budovu bezplatně půjčenou pouze do konce roku. "Již nyní připravujeme výjimku, která by umožnila dočasné bezplatné užívání budovy krajem i v příštím roce," řekl Růžička.
Růžička připustil, že Jihomoravský kraj bude zřejmě jedním z mála, kde se do konce roku nepodaří převést jeho sídlo ze státu na kraj. V budově kraje totiž sídlí Moravský zemský archiv. Krajská dislokační komise pod vedením Růžičky navrhla, aby budovu z dvou třetin získal od státu kraj a zbytek zůstal archivu, tedy státní organizaci.

Takové řešení však minulý týden ostře odmítli představitelé kraje.
Vedení regionu argumentuje tím, že při spoluvlastnictví by bez souhlasu archivu nemohlo provádět žádné změny a opravy budovy. S žádostí o prověření postupu přednosty okresního úřadu Brno-venkov se kraj obrátil na vládu a ministra vnitra.

Podle Růžičky spočívá nejlepší řešení ve zřízení věcného břemene u sídla Jihomoravského kraje, které by archivu trvale zajistilo možnost užívání. Podmínkou k převedení celé nemovitosti však je, že vláda rozhodne o její nepotřebnosti pro výkon státní správy, doplnil přednosta.

Úprava sídla kraje, takzvaného Zemského domu, který od svého uvedení do provozu v roce 1907 sloužil vždy pro účely veřejné správy, by měla stát přibližně 125 milionů korun. Opravu má na starosti okresní úřad Brno-venkov.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video