Nemocnice v Chrudimi

Nemocnice v Chrudimi | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kraj poslal do nemocnic Pilipa a Pejchla, Stránského ne

  • 35
Rada Pardubického kraje posvětila plán, aby v dozorčích radách a představenstvech pěti krajských nemocnic usedl někdejší ministr Ivan Pilip a exředitel nemocnice v Havlíčkově Brodě Josef Pejchl. Radní pro zdravotnictví naopak popřel úvahu, že mezi už vybranými odborníky byl i gynekolog Zdeněk Stránský.

"Já jsem nikdy jméno Zdeňka Stránského oficiálně nezmínil," řekl po jednání rady Martin Netolický. V úterý přitom redaktorovi MF DNES sdělil, že na vybraných jménech už panuje v koalici shoda. A jmenoval i Stránského.

Pilip v dozorčích radách a Pejchl v představenstvu nemocnic v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách mají dohlédnout na lepší spolupráci krajských zařízení, a tím i jejich lepší hospodaření (více o tom čtěte zde)

V dozorčích radách bude nově pracovat také svitavský advokát Rudolf Skoupý.

Přednostové nápad odmítli

Přednostové z Chrudimské nemocnice ale už ve středu podepsali otevřený dopis, kterým nápad na dosazení Pilipa, Pejchla a Stránského odmítli.

"My, níže podepsaní přednostové oddělení Chrudimské nemocnice, zásadně nesouhlasíme s nominací osob, jejichž jména a minulost byly zveřejněny v příloze MF DNES, do orgánů akciové společnosti Chrudimská nemocnice. Výsledky jejich dosavadní práce nesvědčí o jejich dobré kompetenci pro výkon jejich funkcí," napsali hejtmanovi Radko Martínkovi.

"Každý má nárok na svůj názor, pro nás je klíčové, jak ti lidé budou pracovat. S obsahem dopisu jsem seznámil radu," komentoval to hejtman.

Za Pilipem se táhne stigma "sarajevského atentátu" v ODS, v poslední době se o něm psalo také v souvislosti s jeho finančními potížemi. Josef Pejchl zase odešel z kyjovské nemocnice po vzbouření tamních lékařů. On to ale odmítá.

"Není pravda, že si zaměstnanci vymohli můj odchod. Odešel jsem sám dobrovolně, sám jsem složil funkci s tím, že odcházím za prací jinam," uvedl ve středu Josef Pejchl.

Gynekolog Zdeněk Stránský, z pohledu lidí v kraji asi nejkontroverznější jméno, neudržel v chodu soukromou porodnici a potíže měl i s provozováním domu pro seniory. Loni musel vysvětlovat, proč jim personál zmenšoval porce jídla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video