Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na tiskové konferenci k průběhu pandemie covid-19 a jejím dopadům na onkologicky nemocné v ČR. (5. června 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Hodnota R klesla na 1. Jen mírný optimismus, upozorňuje Dušek

  • 372
Reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření nákazy v populaci, v neděli v Česku kleslo na hodnotu 1. V polovině září se toto číslo vyšplhalo až na hodnotu 1,8. Jsou to dobré zprávy, ale jedná se o víkendové hodnoty, které jsou ovlivněné počtem testů, řekl v rozhovoru pro Rádio Impuls šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Podle našich modelací se číslo R pohybuje mezi 1 až 1,1. Je to samozřejmě dobrá zpráva, nicméně k tomuto číslu bychom měli přistupovat jen s velmi mírným optimismem. Máme za sebou víkend a jde o hodnoty, které jsou částečně zkreslené počtem testů,“ upřesnil Dušek.

Poklesu počtu nově pozitivně testovaných by příliš velký význam nepřikládal ani nový ministr zdravotnictví Jan Blatný. Víkendová čísla mohou být zkreslená, je třeba počkat na úterý.

Podle ředitele zdravotnických statistiků navzdory poklesu hodnoty R zůstává velmi vysoké relativní procento pozitivních záchytů – kolem třiceti i více procent. „Proto bych brzdil nějaké předčasné radování,“ řekl během rozhovoru. 

V neděli bylo na nemoc covid-19 poziivně testováno 6 542 osob. Ministerstvo zdravotnictví zatím nezveřejnilo, kolik bylo provedeno testů. Během pracovního týdne se jejich počty pohybují mezi třiceti až čtyřiceti tisíci.

K hodnotě R se Dušek závazněji vyjádří až po třech plnohodnotných pracovních dnech. Podle něj to teprve ukáže, kam trend směřuje. Číslo R ukazuje rychlost šíření nákazy v populaci, respektive udává, kolik dalších osob může infikovat jeden nakažený. 

Tlak na nemocnice ještě poroste. Blatný chce jasný plán pro rozvolňování

Podle Duška je momentálně i hodnota 1 velmi vysoká. „Jednalo by se o udržení velkého počtu nákaz v populaci. Tedy ani hodnota 1, pokud se vůbec v následujících dnech potvrdí, nemůže být cílovým stavem a musíme v těch  opatřeních vytrvat,“ řekl Dušek. 

V rozhovoru uvedl, že hodnota musí výrazně klesnout pod jedničku, pak teprve dojde k úlevě v tlaku na nemocniční péči. Podle Duška začne kolem čísla 0,7 až 0,8 virová nálož v populaci klesat, teprve v tu chvíli by mohla být epidemie zvládnuta.

15. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video