Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na tiskové...

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na tiskové konferenci k průběhu pandemie covid-19 a jejím dopadům na onkologicky nemocné v ČR. (5. června 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

ÚZIS během dne měnil data, lidem vycházela jiná čísla, než ukazoval PES

  • 165
Ústav zdravotnických informací a statistiky v pondělí změnil celkový počet testů a na to navazující podíl pozitivních případů za uplynulý týden. Statistici totiž zpětně započítali i testy, které byly provedeny jako potvrzení antigenního testování, vysvětlil šéf ÚZIS Ladislav Dušek. Ministerstvo zdravotnictví ale údaje zveřejnilo až odpoledne, lidem tak během dne vycházela jiná data, než ukazoval protiepidemický systém (PES), který aktualizaci již zahrnoval.

„Kvůli startu antigenních testů na covid-19, po kterých probíhá opakované konfirmační otestování klasickými PCR testy, se začaly naše statistiky odlišovat od toho, co se reportuje podle metodiky ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí, pozn. red.) do zahraničí. Proto jsme datovou sadu doplnili o PCR testy, které se provádějí jako potvrzení antigenních testů,“ vysvětlil šéf zdravotnických statistiků Dušek. 

Jedná se podle něj o prokázané negativní výsledky pacientů, které ve statistikách musejí být uvedeny. „Antigenní testy tam zatím zahrnuty nejsou, ale očekává se, že ECDC vydá metodiku, podle které se budou také započítávat,“ upřesnil. 

ÚZIS aktualizovaná data už ráno promítl do pondělního výpočtu rizikového skóre a dalších statistik protiepidemického systému PES. Ve veřejně přístupných datech na stránkách ministerstva zdravotnictví je však zveřejnil až okolo 15. hodiny. Lidem, kteří počítali podíl pozitivních testů za uplynulý týden z veřejných dat, pak vycházela jiná hodnota, než kterou udával PES. 

Součet z veřejných dat na webu ministerstva zdravotnictví ukazoval na 25,98procentní podíl pozitivních testů. Data protiepidemického systému přitom udávala pouze 22,99 procenta. Lidé tak na sociálních sítích podezřívali ÚZIS, že s daty manipuluje. 

O záměr se však nejednalo. „Po raním zaváhání a nedomyšlenosti u nás došlo k tomu, že nebyla aktualizována veřejná datová sada. Proto ještě okolo 15. hodiny nebyla změna zaznamenána v otevřených datech. Kolegové to napravili a už to ukazuje správná data i tam,“ vysvětlil Dušek. 

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video