Kontrolní měření teploty za pomocí termokamery ve vstupu do Nemocnice Na...

Kontrolní měření teploty za pomocí termokamery ve vstupu do Nemocnice Na Homolce. (31. března 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Ministerstvo rozeslalo nemocnicím 500 termokamer, kritikům vadí průtahy

  • 134
Ministerstvo zdravotnictví do nemocnic rozeslalo většinu z pěti set termokamer, které v březnu objednalo pro měření teploty k odhalení nákazy covidem-19. Poslední čínské termokamery, které dodala švýcarská firma Avastech, míří do krajských a ministerstvem přímo řízených nemocnic v těchto dnech.

Resort kvůli nákupu sklidil kritiku, která zpochybňovala nákup čínských výrobků, když existují i čeští dodavatelé.

„Celkem bylo rozvezeno 307 termokamer. Distribuce zbylých kamer do dalších nemocnic je nyní v procesu,“ upřesnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Koronavirus v Česku

Tomáš Řehoř přijel po více než dvou měsících navštívit maminku Květu Markovou,...
Po více než dvou měsících se děti vracejí do škol. U vchodů si žáky přebírali...
Po více než dvou měsících se děti vracejí do škol. Na snímku ZŠ Otokara Březiny...

Termokamery už dorazily do většiny pražských nemocnic. „Od ministerstva máme nyní dodané čtyři termokamery a vytipováváme si vhodná místa pro jejich využití v areálu nemocnice, řešíme propojení softwaru a proces vyhodnocování,“ řekl iDNES.cz mluvčí Nemocnice na Bulovce Filip Řepa.

Stejný počet kamer má i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. „Z ministerstva přišly čtyři termokamery. Naše IT oddělení je musí prověřit a nainstalovat,“ potvrdila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. 

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v současnosti testuje desítku kamer. Do provozu je uvede do začátku června, kdy ukončí provoz stanů, v nichž medici třídili nově příchozí pacienty. „Systém nám pomůže ušetřit personální náklady,“ vysvětlila mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová.

Pět stovek termokamer resortu dodala firma ze Švýcarska. Hodnotu zakázky ministerstvo nezveřejnilo, záloha byla podle seznamu faktur ministerstva vyplacených v dubnu 25,8 milionu korun. Inkasovala je firma Avestech ze švýcarského Lucernu.

Nákup sklidil kritiku

Ministerstvo kvůli nákupu sklidilo kritiku, protože šlo o čínské výrobky, i když existují i čeští dodavatelé, kteří by mohli termokamery dodat rychleji. Délku doby jejich dodání v pondělí na blogu iDNES.cz kritizoval i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský

Termokamery, které mají odhalit covid-19, fungují spolehlivě jen uvnitř

„Buďto jsou stále ve skladech, nebo teprve na cestě. A to i přesto, že ministerstvo obhajovalo nákup právě od této firmy tím, že chce, aby se kamery k měření teploty návštěvníků nemocnic mohly používat co nejrychleji,“ píše na blogu europoslanec. 

Zdechovskému také vadí, že ministerstvo neupřednostnilo při výběru dodavatele českou firmu Workswell, která resortu dodala 20 termokamer do tří týdnů od objednání. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video