ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

První česká oběť koronaviru. Pětadevadesátiletý muž ležel na Bulovce

  • 1142
V Česku zemřel první pacient nakažený koronavirem. Pětadevadesátiletý muž byl hospitalizován v Praze v Nemocnici Na Bulovce. Neležel na jednotce intenzivní péče a měl jiná přidružená onemocnění. „Řekl bych, že spíš zemřel s koronavirem, než na koronavirus," sdělil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Nemocnice muže přijala 18. března a umístila ho na standardní lůžko na infekční klinice. Trpěl řadou zdravotních problémů jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční, měl i kardiostimulátor.

„Je třeba říct, že to byl 95letý člověk, byl v poslední době velmi vyčerpaný a měl řadu nemocí. Neměl projevy, které se u koronaviru projevují. Možná tedy zemřel na jiné onemocnění, ale statisticky je to bohužel první úmrtí na koronavirus v Česku,” uvedl Prymula, jenž je šéfem Ústředního krizového štábu. 

„Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u pacienta s četnými interními komorbiditami,“ uvedl v tiskové zprávě ministerstva zdravotnictví ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce. Nemocnice na twitteru uvedla, že „pacient měl dlouhodobé chronické zdravotní obtíže související s vysokým věkem“.

„Muž byl hospitalizován na základě i jiných onemocnění. Bylo to kardiovaskulární selhání. Zatím nemám informace, od koho se nakazil,“ doplnil Prymula. Pro pacienta nemocnice podle něj nemohla žádat o experimentální lék remdesivir, který z USA míří pro jiného z českých pacientů.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha žil muž v domově pro seniory. Další nakažení tam nejsou, řekl v ČT. „Je to nesmírně smutná zpráva. Bohužel podle toho, jak sledujeme vývoj onemocnění, jsme museli s tímto momentem počítat,“ uvedl Vojtěch.

„Každá smrt je bolestivá. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. Pán měl úctyhodný věk, byl nemocný. Musíme pomoci starším lidem, postarat se o ně. Proto děláme opatření v maloobchodě a domovech důchodců. Je mi to líto, ale na naší strategii to nic nemění,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Celkem je v Česku k nedělnímu večeru 1 120 prokázaných případů nákazy novým typem koronaviru, první se objevily 1. března. „Chci vás všechny moc poprosit, abyste pečlivě dodržovali přijatá opatření, nepropadali strachu, protože oslabuje,“ reagoval na první oběť koronaviru v Česku prezident Miloš Zeman.

V nemocnicích leží přes 70 nemocných, většina je v domácích karanténách. Na jednotkách intenzivní péče je 19 z nich, 11 potřebuje plicní ventilaci a jeden je napojený na přístroj na mimotělní okysličování krve. 

Šest lidí se z nákazy vyléčilo, první za vyléčené označili 16. března lékaři z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Podle poslední národní studie z Itálie více než 99 procent tamních obětí nemoci mělo předtím zdravotní potíže. I předchozí studie z Číny ukázaly, že na koronavirus umírají převážně lidé vyššího věku se zdravotními problémy. 

Nemocnice Na Bulovce navyšuje kapacitu lůžek pro pacienty s koronavirem:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video