Plukovník Radek Šíba se s chlapcem ve čtvrtek osobně sešel a poděkoval mu. (15. října 2020) | foto: Armáda ČR

Armáda ocenila chlapce, kterému se smáli za roušky. Koupila je i Maláčová

  • 341
Příběh třináctiletého Jirky, který se rozhodl ušít spolužákům roušky, ale sklidil kvůli tomu ve škole pouze posměch, vyvolal velký ohlas mezi veřejností. Chlapcova dobročinná akce oslovila i českou armádu, její zástupce mu ve čtvrtek osobně poděkoval. S Jirkou se v pátek sešla i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která si od něj několik roušek koupila.

„Mne i vojáky posádky Praha oslovila Jirkova potřeba pomáhat. Právě nezištná pomoc a týmová hra – to jsou hodnoty, které my, vojáci, ctíme. Jirka si zaslouží naši velkou podporu,“ uvedl vrchní praporčík Armády ČR Peter Smik.

Jirka si odnesl maskáče, psí známky se svým jménem i armádní roušky. Sám měl podle vojáků z ocenění velkou radost. „Teď je potřeba, aby se každý z nás nějak zapojil a pomohl ostatním, ať spolužákům, seniorům nebo nemocným. Prostě všem, kteří to potřebují. Mě zrovna baví šití roušek. Chtěl bych jednou vystudovat nějakou uměleckou školu, ale mám rád i počítače. To mladší brácha by chtěl být vojákem,“ řekl.

O den později se setkal i s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, která si jeho dobročinné akce všimla na sociálních sítích mezi prvními. „Žádný sen by neměl být takhle krutě odmítnut! Obzvlášť, když je za ním obrovská snaha pomoci. Dnes jsem se s Jirkou sešla na MPSV a moc ráda jsem si roušky koupila,“ pochlubila se Maláčová na Twitteru.

Na chlapcovu dobročinnou akci upozornila minulý týden jeho matka. Příběh sdílela na sociálních sítích, čímž mu chtěla dokázat, že většina lidí jeho snahy ocení. A měla pravdu, po zveřejnění příběhu se zvedla vlna podpory. Do současnosti chlapce na Facebooku podpořilo přes 40 tisíc lidí.

První dny přitom tak veselé nebyly. „Můj syn už několik týdnů šije roušky. Chtěl je rozdávat ve škole, dozvěděl se, že jsou hnusný a on divnej. Je nešťastnej,“ psala nejprve chlapcova matka.

Následná reakce veřejnosti však reakci spolužáků přehlušila. Pozitivní zprávy přicházely ze všech stran. Někteří lidé si u chlapce roušky objednali, samotný příspěvek pak sdíleli i někteří politici. Kromě Maláčové třeba poslanec za TOP 09 Dominik Feri. „Skvělá práce!!! Je to frajer a rád šířím dál,“ napsal na svém Instagramu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video