ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Testy končí. Odběrová místa se poklesu zájemců nebojí, kapacity neomezí

  • 242
Testy přestávají platit jako vstupenka do restaurace nebo na koncert. Přestože zájem lidí o preventivní testy může od pondělí poklesnout, odběrová místa zatím zavírat neplánují a vyčkávají, jak se nové opatření do návštěvnosti promítne. Dokud sem bude alespoň někdo chodit, nezavřeme, řekl ředitel organizace Podané ruce Jindřich Vobořil, pod kterého spadá testovací místo v Brně.

Lidí, kteří na odběry chodí preventivně, je v posledních týdnech převaha. Může se tedy stát, že konec testů jako certifikátů o bezinfekčnosti se do obsazenosti testovacích míst promítne. Centra, která redakce iDNES.cz oslovila, však omezování kapacit ani rušení poboček neplánují.

„O změnách v prokazování bezinfekčnosti vláda rozhodla teprve dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) odpoledne, nedokážeme proto zatím vliv tohoto kroku na zájem o vyšetření ze strany veřejnosti předpovědět,“ vysvětlila ředitelka společnosti SYNLAB Kateřina Bílly Danyšová.

Provoz všech jejich patnácti testovacích míst bude zatím pokračovat beze změny. O obsazenost se nebojí, protože se neustále zvyšuje počet pacientů indikovaných lékařem. Nově navíc přibude povinnost firem testovat své zaměstnance, poznamenala ředitelka.

Sedm odběrových míst provozuje společnost EUC. Ani ona pokles zájmu nečeká. Místa podle EUC zaplní lidé se žádankami od lékaře a od hygieny, či lidé, kteří test potřebují kvůli cestování. Změny proto v EUC neplánují. „Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet,“ dodala mluvčí Eva Pánová.

Organizace Podané ruce bude testovací místo v Brně provozovat, dokud tam budou chodit řádově alespoň stovky lidí. Zavřou až v případě, že by se zájem lidí zcela utlumil.

„Nám se provoz nevyplácel celé léto, když pojišťovny zkrátily platbu na 201 korun. Začalo být výhodné nakupovat pouze levné testy, které mají citlivost třeba čtyřicet procent. To my dělat nechceme, takže kupujeme dražší a antigenní testy jsme dotovali pouze z PCR testů,“ vysvětlil ředitel organizace Jindřich Vobořil. Provoz testovacího místa považuje za službu městu a dokud bude mít možnost ho alespoň nějak dotovat, nezavře.

Přestanete chodit na testy?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 26. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

Nejvíce testů je skrz prevenci

Lékaři ve středu poslali na testy přes 15 tisíc lidí. Hygiena nařídila dalších 27 700 testů. Lidí, kteří se přišli otestovat sami, bylo přes 47 tisíc. Preventivní testy mezi ostatními převažují každý den po dobu několika měsíců.

PŘEHLEDNĚ: Do restaurace už jen s očkováním. Nastupuje česko-bavorský model

Nová opatření oznámil premiér Andrej Babiš ve státní svátek 17. listopadu. Vláda je o den později schválila. Česko-bavorský model bude platit od pondělí. 

Lidé se při vstupu do provozoven služeb, gastronomických či ubytovacích zařízení a na hromadné akce budou muset prokazovat pouze kompletním očkováním proti covidu-19 nebo certifikátem o prodělání nemoci. 

Doposud bylo možné se prokázat také antigenním nebo PCR testem. PCR test starý maximálně 72 hodin už bude stačit pouze dětem od dvanácti do osmnácti let, lidem, kteří zahájili očkování, a lidem, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. 

Vláda dále plánuje zavést plošné testování ve firmách. Bude se týkat pouze neočkovaných. Rozhodně o něm v pátek, platit by mělo již od pondělí, stejně jako rušení testů jako certifikátů o bezinfekčnosti. Pokračovat bude plošné testování v základních a středních školách jednou týdně každé pondělí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video