ilustrační snímek | foto: Shutterstock

V sobotu přibylo 117 případů covidu, o deset méně než před týdnem

  • 231
Testy odhalily sobotu v Česku 117 nových případů covidu-19, o deset méně než před týdnem. Reprodukční číslo, udávající rychlost šíření nákazy, zůstalo na 0,90. Epidemie tak nadále zpomaluje. V nemocnicích je po nákaze koronavirem 44 lidí.

Počty nově potvrzených případů covidu-19 byly v posledním týdnu až na jednu výjimku každý den nižší než v týdnu předešlém. PCR testů, které se používají jako diagnostické a konfirmační, bylo přitom zhruba stejně, v některých dnech dokonce o několik tisíc víc.  Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem zdravotnictví. Potvrzuje se tak pozvolný pokles epidemie.

Tomu odpovídá i sedmidenní incidence. Již druhým dnem se pohybuje kolem jedenácti nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Konkrétně je na hodnotě 11,13, v pátek činila 11,22. Reprodukční číslo zůstalo na hodnotě 0,90, ne každý pozitivně testovaný tak nakazí někoho dalšího.

Nízké počty nakažených se projevují i v nemocnicích. S covidem-19 v nich nyní je 44 lidí, v pátek jich bylo padesát. Z toho deset je v těžkém stavu, před týdnem byli jen čtyři. Na vrcholu epidemie v polovině března jich bylo asi 9 500, respektive 2 000. Do statistik úmrtí již několik dní nikdo nepřibyl, ministerstvo zdravotnictví může tato data ale doplňovat zpětně.

Další rozvolnění: zvyšuje se kapacita hromadných akcí, v klubech lze tančit

Mezi regiony je ale epidemická situace rozdílná. Nejpříznivější je aktuálně v Olomouckém kraji, kde za uplynulých sedm dnů připadají na 100 000 obyvatel tři nově nakažení. Čtyři případy má Zlínský kraj. Nejvíce nových případů covidu na 100 000 lidí za týden, a to 30, zůstává v Plzeňském kraji. Následuje hlavní město s 22 nově nakaženými na 100 000 Pražanů za sedm dnů.

Pokračuje také očkování proti covidu-19, které však zpomaluje. Podle údajů ministerstva aplikovali zdravotníci v sobotu 25 909 dávek vakcíny proti covidu, přičemž o týden dříve dali injekcí přibližně o 7 400 více. Počet podaných dávek za celou dobu očkování, které začalo v ČR na konci loňského roku, překročil 10,3 milionu. Ukončené očkování má nyní 4,8 milionu lidí, zhruba 45 procent z 10,7 milionu obyvatel v zemi.

V Česku se v neděli znovu částečně rozvolnila protiepidemická opatření. Ode neděle smí být na sportovních a kulturních akcích až 7 000 lidí venku a 3 000 uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště může být plně využita, nad zmíněné limity ji však smí doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Zmenšují se také povinné rozestupy, v tanečních podnicích smí lidé s potvrzením o bezinfekčnosti tancovat. Zvýšila se i kapacita bazénů a koupališť.

Očkovací centra bez regitrace vzali zájemci útokem: 

28. července 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video